Samit G7 Foto:EPA-EFE/Sven Kanz

Zhao Liđijan, kineski političar i zamenik direktorka Odeljenja za informisanje kineskog Ministarstva spoljnih poslova, kritikovao je na Tviteru samit najmoćnijih zemalja sveta G7.

Naime, on je podelio fotografiju na kojoj upoređuje dve grupe moćnih zemalja BRIKS i G7. Na objavi koju je podelio vidimo u gornjem delu fotografije lidere država BRIKS-a – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, a u donjem delu fotografiju sa nedavno održanog samita G7 u Nemačkoj, na kojoj su prikazani predstavnici – Nemačke, Francuska, SAD, Kanade, Velike Britanije, Italije i Japana.

U opisu objave stoji: „Dakle, sledeći put kada govore o „međunarodnom društvu“, znate na šta misle“.

Uz sliku lidera BRIKS-a stoji da oni zastupaju interese 3,2 milijardi ljudi, dok kod fotografije sa samita G7 stoji da te države zastupaju interese „samo“ 777 miliona ljudi. Razlika je prilično značajna, složićete se.q

Bitno je napomenuti da nijedna država BRIKS-a nije deo Grupe 7, odnosno ekonomske i političke grupe sedam najvećih industrijalizovanih zemalja, koja ne uključuje nijednu zemlju u razvoju, iako važe za najveća tržišta i najveće ekonomije na svetu. Neke od njih sa druge strane, jesu deo Grupe 20, tačnije neformalni foruma 19 država sa najrazvijenijim ekonomijama u svetu i Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova objava je očigledno imala za cilj da se podsmeva nedavno održanom samitu G7 i odlukama koje su na tom susretu donete. Čini se da kineskom političaru očigledno smeta kako su se lideri zemalja Grupe 7 predstavili kao donosioci bitnih odluka na nivou celog sveta, iako je očigledno da zastupaju interese znatno manjeg broja ljudi nego BRIKS.

Važno je napomenuti da je Rusija, koja je trenutno prilično „omražena“ na Zapadu zbog invazije na Ukrajinu, nekada bila deo proširenog sastava G7, odnosno Grupe 8. Ona je važna članica BRIKS-a koja i dalje uspešno sarađuje sa snažnim i velikim ekonomija kakve su Indija i Kina, koje nisu eksplicitno osudile njenu invaziju na Ukrajinu.

Ona je i jadna od članica Grupe 20, a pojedini lideri su na samitu G7 istakli da neće i ne žele da bojkutuju susret zemalja članica G20 čak iako ruski lider Vladmir Putin bude prisutan.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News