U Brazilu su završeni neredi koji su kulminirali upadom pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u Kongres u nedelju, potvrdio je danas zvaničnik koga je predsednik Luis Injasio Lula da Silva imenovao da uguši nemire. Prizori iz brazilskog kongresa nakon protesta deluju kao da je kroz ovu zgradu protutnjala oluja.

Zvaničnik Federalnog okruga Rikardo Kapeli napisao je danas na Tviteru da je situacija pod kontrolom, uključujući i glavni grad Braziliju. Kapeli je naveo da će odgovorni za nerede biti identifikovani i kažnjavani, preneo je CNN.

Podsećamo, pristalice bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara probile su juče bezbednosne barijere koje su u nedelju postavile Oružane snage i dobili pristup zgradi kongresa zemlje, Vrhovnom sudu i predsedničkoj palati Planalto.

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

Na snimcima se vidi kako veliki broj ljudi u glavnom gradu hoda putem koji vodi do zgrade Kongresa, gde su stigli do Zelene sobe, koja se nalazi ispred donjeg doma Kongresa, rekao je privremeni predsednik Senata Venecijano Vital do Rogo za CNN Brazil.

Drugi mediji su prikazivali pristalice Bolsonara kako ulaze u Vrhovni sud i predsedničku palatu, gde je CNN Brazil prikazao dolazak policije za borbu protiv nereda i brazilskih oružanih snaga.

Foto: REUTERS/Adriano Machado

Prizori iz brazilskog kongresa nakon protesta deluju kao da je kroz ovu zgradu protutnjalo nevreme. Stolice i nameštaj u holu zgrade su razbacani na sve strane, zavese su pokidane i isprljane. Kancelarije su u potpunosti demolirane, nameštaj je prevrnut, kompjuteri uništeni i razbacani po prostorijama. Po hodnicima se nalaze iscepani papiri i poskidane slike. Kuhinje na gornjim spratovima gde su kancelarije zaposlenih su takođe u haotičnom stanju. Kafa je prolivena po podu, a tanjiri i drugi pribor su razbacani po kuhinjskim elementima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Do nereda je došlo otprilike nedelju dana nakon inauguracije predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, čiji povratak na vlast posle 12 godina pauze dolazi nakon što je pobedio desničara Žaira Bolsonara u drugom krugu izbora 30. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ:

Bolsonarove pristalice od tada su kampovale u glavnom gradu. Ministar pravde Flavio Dino ovlastio je Oružane snage da postave barijere i čuvaju zgradu Kongresa u subotu zbog stalnog prisustva pristalica Bolsonara – koji je napustio Brazil i nalazi na Floridi.

Nijedan dom Kongresa trenutno ne zaseda. I dok predsednik Lula trenutno nije u zgradi, tim okupljen za novoizabranog predsednika radio je unutar palate u vreme kada su demonstranti ušli, izvestio je CNN Brazil.

Dino, koji je rekao da je bio u sedištu Ministarstva pravde, osudio je postupke Bolsonarovih pristalica u izjavi na Tviteru, rekavši: „Ovaj apsurdni pokušaj da se volja nametne silom neće prevladati“.

Sekretar za bezbednost federalnog okruga Anderson Tores – i bivši ministar pravde pod Bolsonarovom vladom – na sličan je način nazvao te scene „za žaljenje“, dodajući da je naredio „neposredne korake za uspostavljanje reda u centru Brazilije“.

Gleisi Hofman, predsednik Radničke partije, nazvao je kršenja „zločinom koji je najavljen protiv demokratije“ i „protiv volje birača“.

BONUS VIDEO: Brazil – demonstranti upali u Kongres, uhapšeno 400 ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar