Foto: EPA-EFE/ATTILA BALAZS, DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia, EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, EPA-EFE/ANTONIO BAT

Državni praznik 11. novembar ove godine pada u četvrtak, a oni koji budu mogli i petak da pripoje vikendu mogu računati na manji odmor. Kakva su pravila za putovanja na snazi u Evropi i okruženju?

PROČITAJTE JOŠ:

Destinacije koje srpski državljani najviše preferiraju kada su produženi vikendi u pitanju su one u našem okruženju – Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, ali i one malo dalje kao što su austrijska prestonica Beč ili Amsterdam u Holandiji.

U Austriju ne može sa Sputnjikom

Vakcinisani turisti neće imati problem da stignu do Beča osim ako su vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik. Ovo cepivo jednino je koje austrijske vlasti ne priznaju, a na spisku dozvoljenih su sve vakcine koje se koriste u Srbiji plus Džonson i Džonson i kineski Sinovak. Ulazak je moguć i sa važećim lekarskim uverenjem o preležanoj bolesti tokom poslednjih 180 dana ili PCR testom koji nije stariji od 72 sata, odnosno antigenskim testom ne starijim od 48 sati. Bitna napomena kada je u pitanju Austrija je da nevaksinisani 72 sata pre putovanja moraju da se onlajn registruju na „PreTravel Clearance – PTC“.

Hrvatska Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Takođe, u Austriji je stupilo na snagu 2G pravilo, a to znači da nevakcinisani nemaju pristup ugostiteljskim objektima, kao ni zabavnim ni kulturnim objektima. Isto važi i za fitnes centre, frizerske salone, salone lepote i slično. Svi vakcinisani ljudi moraju da imaju kod sebe takovazni „zeleni pasoš“.

Tri opcije za ulazak u Rumuniju

One koji bi za praznike možda posetili zamak grofa Drakule u Brašovu ili prošetali Temišvarom, imaju tri opcije. Prvo,biće im potreban dokaz o vakcinaciji, ali moraju imati u vidu da je ulazak u zemlju dozvoljen samo osobama koje su drugu dozu primile najmanje deset dana pre polaska na put. Druga opcija je dokaz o preležanom koronavirusu tokom prethodnih 180 dana, a treća je PCR test ne stariji od 72 sata za one koji nisu vakcinisani.

U Bukureštu je nošenja maski u svim zatvorenim i otvornim prostorima obavezno. Bioskopi, pozorišta i koncerti su dozvoljeni, ali uz popunjenost kapaciteta do 30 odsto. Ulazak je dozvoljen samo osobama koje su ili vakcinisane ili su preležale koronavirus. Putnici u Rumuniju treba da znaju da izlazak napolje nije dozvoljen od 22 sata uveče do pet sati ujutru za nevakcinsane.

Rumunija Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Za Hrvatsku vam treba dokaz o razlogu putovanja

U Hrvatsku iz Srbije može da se uđe uz dokaz o razlogu putovanja – turistički, poslovni ili lični razlozi, kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova: dokaz o vakcinaciji (priznaju se sve vakcine koje su u ponudu u Srbiji), negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o preležanom virusu i primljenoj jednoj dozi vakcine.

Hrvatska je krajem prošle nedelje pooštrila pravila vezana za koronavirus. Zabranjeno je održavanje svih događaja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 ljudi, osim ako se ne radi o događaju gde osobe imaju EU digitalnu kovid potvrdu. Takođe je potrebno nošenje zaštitne maske. Na otvorenom se ne može okupiti više od 100 ljudi. Sva okupljanja mogu da traju do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcije i svadbe, ali svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Bez vakcine ne može u Holandiju

Državljni Srbije koji nemaju sertifikat o vakcinaciji ne mogu da uđu u Holandiju. Takođe,
ni u Holandiju, kao ni u Austriju, nije moguće ući sa primljenom Sputnjik vakcinom. Doba vest je da vakcinisani sa obe doze neće morati u karantin.

Inače, ova zemlja je početkom novembra uvela nove mere. Kovid propusnice su obavezne za ulazak u muzeje, restorane, teretane i na otvorene bašte. Takođe, svuda mora da se nosi naska.

Crna Gora

Ulazak u Crnu Goru je dozvoljen uz potvrdu o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minumum 14 dana, uz negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ali da nije stariji od 48 sati.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test. U ovoj zemlji je na snazi obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru. Za ulazak u rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i slično, potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Mađarska Foto: EPA-EFE/ATTILA BALAZS

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar