Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Jedan od najvernijih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, vođa ozloglašene grupe Vagner Jevgenij Prigožin prvi put je priznao da je osnovao kompaniju za vojne plaćenike, zloglasnu kompaniju Vagner. Zbog ovog neočekivanog poteza mnogi se pitaju šta stoji iza "iznenadnog izliva iskrenosti" Putinovog kuvara?

Prigožin je potvrdio je da su Vagnerovi „zaposleni” raspoređeni u južnoameričkim i afričkim zemljama. U neočekivanom saopštenju, objavljenom preko njegove ugostiteljske kompanije Konkord, Prigožin je priznao da je osnovao kompaniju 2014. godine, kada je Rusija pripojila poluostrvo Krim.

Pored kompanije Vagner, koju je tek sada zvanično priznao, Prigožin je bio vlasnik ketering kompanije koja se bavila večerama koje je priređivao ruski predsednik.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Govoreći o svojoj drugoj kompaniji, Prigožin je takođe priznao da je ona osnovana za podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

„Svojim rukama sam očistio staro oružje, sortirao pancire i našao specijalce da mi pomognu. U tom trenutku, 1. maja 2014. godine, stvorena je grupa patriota, koja je kasnije nazvana bataljon Vagner“, rekao je Prigožin, ističući da je bio ponosan što je mogao da odbrani pravo „zemlje da štiti svoje interese”.

Njegova kompanija optužena je za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Pročitajte još:

Veruje se da je suvlasnik Vagnera Dmitrij Utkin, čovek povezan sa ultradesničarima u Rusiji, i da je grupi dao ime po Hitlerovom omiljenom kompozitoru. SAD i Evropska unija uvele su sankcije obojici zbog umešanosti u rad kompanije Vagner.

Priznajući svoju povezanost sa kompanijom, Prigožin je „svoje vojnike“ nazvao herojima. Razlog iznenadnog ispada iskrenosti Prigožina nije poznat, tim pre što je u više navrata tužio ruske medije i zapadne medijske kuće jer su ga povezivale sa tom kompanijom.

Tri novinara koja su istraživala Vagner streljana

Tri ruska novinara umrla su 2018. godine zbog istrage o Vagnerovim aktivnostima u Centralnoafričkoj Republici. Oni su streljani. U saopštenju za javnost, Prigožin je svoje ranije nespremnost da se poveže sa Vagnerom objasnio time da je na ovaj način želeo da zaštiti vojnike iz grupe.

Od početka sukoba u Ukrajini postao je glasan kao veliki zagovornik rata, a mnogi smatraju da to radi jer se nada poziciji u vladi. Više puta je hvalio ulogu svojih vojnika u ratu.

Veruje se da su ruski plaćenici odigrali centralnu ulogu u osvajanju nekoliko gradova na istoku zemlje.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar