Superjahta Aksioma Foto:Shuttterstock/ Colinmthompson

Luksuzna superjahta "Aksioma" oduzeta ruskom oligarhu Dmitriju Pumpjansku, koji se nalazi na spisku Zapadnih sankcija prodata je nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara, što je prva takva prodaja te vrste otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Aksioma duga 72,5 metara zaplenjena je od milijardera Pumpjanskog u martu nakon sankcija što su Velika Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Države uvele sankcije Rusiji, piše Gardijan.

Za jahtu koja ima bazen, 3D bioskop, teretanu, đakuzi i potpuno opremljenu spa centar nadmetala su se 63 kupca.

Na kraju, prodata je za enormno veliku sumu nepoznatom kupcu.

Ono što predstavlja problem kod ove prodaje jeste to što novac od prodate jahte nije, kako je najavljeno poslat ukrajinskom narodu, već američkoj investicionoj banci JP Morgan, koja tvrdi da joj oligarh duguje 20,5 miliona evra.

Pročitajte još:

„Maršal Admiraliteta je danas prodao MI Akioma nakon što je kupac uplatio 37,5 miliona dolara sudu. Ponuda je izabrana nakon završetka detaljne provere kupaca, ali maršal Admiraliteta neće otkriti identitet onog ko je jahtu kupio“, navedeno je u saopštenju nakon prodaje.

Inače ovu jahtu, koja je delo dizajnera superjahti Alberta Pinta, izgradila je Dunia Iachts u Turskoj 2013. godine. Brod, koji je prvobitno nosio naziv Crveni trg pre nego što je preimenovan u Akioma. Oligarh je ovu jahtu iznajmljivao drugim milionerima za najam za 558.500 dolara nedeljno.

Pumpjanski- jedan od najbogatijih ruskih oligarha

Sada već bivši vlasnik jahte Pumpjanski je do marta ove godine bio vlasnik i predsednik kompanije koja proizvodi čelične cevi OAO TMK, koja je snabdevač ruske državne energetske kompanije Gasprom. Velika Britanija je saopštila da se milijarderovo bogatstvo procenjuje na 2.05 milijarde evra, što ga čini jednim od najbogatijih oligarha „bliskih Putinu”.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar