Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Ogromne količine gasa cure iz Severnog toka 1 i 2 u Baltičko more. Sumnja se da iza svega stoji ruski predsednik Vladimir Putin, a da je njegov cilj da ovim potezom zastraši Zapad.

Međutim, pitanje koje se postavlja je da li je Putin ovim potezom pokazao da je izgubio zdrav razum i zbog čega ovo radi?

Jedno od objašnjenja je da je Putin izračunao da će skok cena gasa i troškova života u Evropi, kontinentu koji beznadežno zavisi od ruskih snabdevanja energentima, na kraju preokrenuti situaciju u njegovu korist.

Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Cene gasa u poslednje vreme munjevito padaju

Uz to, cene gasa u Evropi padaju tokom poslednja četiri dana, a juče su, posle vesti o sabotaži Severnog toka, porasle za 20 odsto. U nekim zemljama, poput Velike Britanije čak i za 33 odsto.

U gasovodu Severni tok 2 nalazilo se 117 miliona kubnih metara prirodnog gasa u vrednosti od 237 miliona evra po sadašnjim cenama. Ali Putin je i ranije pokazao da je spreman da žrtvuje gas i koristi ga kao oružje. Rusija je tokom avgusta spaljivala gas u vrednosti od 9,3 miliona evra dnevno u postrojenju blizu granice sa Finskom umesto da ga izvozi u Evropu.

Severni tok 2 nikada nije bio u funkciji, a šanse da bi to mogao biti u bliskoj budućnosti su izuzetno male. Nemačka je odlučila da ne odobri veliki projekat neposredno pre nego što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu.

EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Severni tok 1, koji je dugo hranio zavisnost Evrope od ruskog gasa, nije ono što je nekada bio. Rusija ga nije uključila otkako je zatvorena u avgustu.

Zašto sada?

Zašto bi Moskva izabrala baš ovaj trenutak da sabotira Severni tok – pod uslovom da se zaista otkrije da Rusija stoji iza sabotaže?

Pa, Evropska unija je počela da radi na novom paketu sankcija Rusiji. Mađarski premijer Viktor Orban već poziva na ukidanje novih i postojećih sankcija, dok istovremeno nova italijanska vlada odaje utisak da neće ići uz dlaku EU po pitanju odnosa sa Putinovom Rusijom.

Putinu veoma odgovara da razbije moral Evrope u trenutku kada su evropske vlade pod pritiskom gnevnih birača, koji se plaše pada temperatura koji će neminovno uslediti dolaskom zime.

Pročitajte još:

Stoga, tajming je savršen. Novi gasovod između Norveške i Poljske pušten je u rad juče, baš kada su počele da se pojavljuju vesti o mogućoj sabotaži Severnih tokova.

Taj novi gasovod se nalazi u neposrednoj blizini Severnog toka 2. Varšava je sve bliža potpunoj nezavisnosti od ruskog gasa. Novi baltički gasovod samo je deo širih napora Evrope da pronađe alternativne snabdevače i popuni rezerve gasa pre zimskih temperatura.

Nova uloga Norveške

Od početka rata u Ukrajini, Norveška je počela da zamenjuje Rusiju kao glavnog snabdevača EU prirodnim gasom. Podvodne eksplozije mogle bi da budu upozorenje Norvežanima o tome šta bi Rusija mogla da uradi njihovim gasovodima ih sateraju u ćošak.

Moskva je samo prošle nedelje tvrdila da Ukrajina planira „teroristički“ napad na gasovod Turski tok, koji takođe snabdeva Evropu ruskim gasom.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Nova.rs

Norveški regulatori pozvali su na povećanu pažnju nakon upozorenja naftnih i gasnih kompanija da su neidentifikovani dronovi viđeni u blizini njihovih priobalnih objekata.

Rusija se ponovo oslanja na zimu

Istovremeno, Kremlj preti ne samo nuklearnim ratom, već i signalizira da bi mogle da se dogode situacije koje su se nekada smatrale nezamislivim.

Bez norveškog gasa zima bi u Evropi sigurno bila duga, hladna i skupa. Rusija se ponovo oslanja na zimu, faktor koji joj je toliko puta u istoriji pomogao da pobedi svoje neprijatelje, kako bi obezbedila pobedu u energetskom ratu protiv Zapada.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare