sud, čekić
Foto:shutterstock

Županijski sud u Osijeku osudio je penzionisanog generala JNA i bivšeg načelnika vojne Kontraobaveštajne službe JNA Aleksandra Vasiljevića u odsutnosti na 20 godina zatvora za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima 1991. i 1992. godine u logorima na području Srbije i Hrvatske, objavio je Jutarnji list.

Kako se navodi u presudi, on se teretio da je „krivična dela počinio kao načelnik Uprave bezbednosti tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu u vreme oružanog sukoba na teritoriji Hrvatske“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Optužnica ga je teretila da je, nakon što su po naredbi te Uprave od 10. oktobra 1991. „osnivani logori za ratne zarobljenike u mestima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, kao načelnik Uprave za zapovednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira na ispitivanje ratnih zarobljenika“.

Prema optužnici, „Vasiljević je kao odgovorna osoba znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih jedinica, hrvatske zarobljenike ubijaju i muče i da prema zatvorenim civilima i zarobljenicima nečovečno postupaju, ali ništa nije preduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinioci kazne, pristajući time na protivpravne radnje i njihove posledice“.

Obrazlažući prvostepenu osuđujuću presudu na 20 godina zatvora, predsednik Sudskog veća Zvonko Vrban kazao je da Vasiljevićeva krivic proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svedoka, pregledane materijalne dokumentacije i njegovog iskaza.

Optužnica protiv Vasiljevića podignuta je 11. aprila 2011. godine, a suđenje je počelo 22. oktobra 2018.

Njegov branilac po službenoj dužnosti Dubravko Marjanović kazao je da „u ponašanju njegovog branjenika nisu ostvarena sva bitna obeležja krivičnih dela za koja je optužen“.

Istakao je da je „Vasiljević bio šef državne bezbednosti u Srbiji, ali da se njegova uloga kao čelnog čoveka službe ogledala u prikupljanju informacija od zarobljenih pripadnika hrvatske vojske u prvih mesec dana nakon njihovog zarobljavanja, a nakon toga on više nije imao nikakvu ulogu u organizaciji logora u Srbiji, niti je odgovoran za postupanje prema zatvorenicima“.

BONUS VIDEO: Osam hrvatskih državljana pred sudom u Zambiji zbog optužbi o trgovini decom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar