Foto:Profimedia:rs; shutterstock; ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; TASS / ddp USA / Profimedia

Već nekoliko nedelje postoje glasine da su bitke na frontovima u Ukrajini mahom postale rovovske, dok granatiranja većih gradova služe kao taktika ometanja. Rovovi nisu novina za Ukrajinu. Rovovsko ratovanje je dugo bilo obeležje bitke na istoku Ukrajine za region Donbasa. Ukrajinci se bore iz sopstvenih rovova na svojoj strani linije u blizini Popasne, gde Rusi vode intenzivnu kampanju da isteraju ukrajinske trupe iz grada Bahmuta. Utvrđenja koja su nedavno uslikana otkrivaju kako "zmajevi zubi" čuvaju leđa Rusima na istoku Ukrajine.

Utvrđenja pokazuju kako ruska vojska pokušava da postavi robusnije, odbrambene pozicije protiv ukrajinskog pritiska, često uz pomoć prirodnih prepreka poput reka.

Prošlog meseca, Ukrajina je ponovo zauzela veliku teritoriju na jugu, uključujući regionalnu prestonicu Herson, potiskujući ruske snage preko reke Dnjepar. Reka služi kao prirodna barijera, a Rusija je izgradila ogromnu seriju odbrambenih prepreka južno od reke kako bi obeshrabrila Ukrajinu da je pređe.

Među odbranama su kilometrima dugi nizovi betonskih piramida poznatih kao zmajevi zubi i duboki rovovi zvani tenkovske zamke. Oba su dizajnirana da usporavaju ukrajinska vozila i guraju ih na unapred određene položaje gde ruske snage mogu da ih gađaju.

Rusija takođe gradi kilometre rovova i odseka za odstrel, odnosno male strukture iz kojih će trupe pucati. Utvrđenja bi mogla da uspore ukrajinsku vojsku, ali su efikasna samo ako su pravilno opremljena.

Ako su položaji bez posade, oni su korisni samo ako postoji uređeno rusko povlačenje, jedna od najtežih taktičkih operacija za izvođenje, rekao je Filip Vasilevski, saradnik Instituta za spoljnu politiku.

„Nema garancije da će ti vojnici stići do tih utvrđenja. Ili kada stignu tamo, ne samo da nastave da trče. Ovo su samo rupe u zemlji osim ako ih ne drže motivisani, disciplinovani vojnici, koji su podržani artiljerijom, pokretnim rezervama i logistikom“, kaže on.

Da bi svet bolje razumeo ruska utvrđenja u istočnoj Ukrajini, Njujork tajms je analizirao satelitske radarske podatke o fizičkim promenama na površini zemlje. Ti podaci, zajedno sa satelitskim snimcima visoke rezolucije iz Planet Labs-a, otkrivaju više redova ruske odbrane koja oblaže glavne autoputeve odmah iza ruskih linija fronta.

Rusija nastavlja ofanzivu kod Bahmuta, napadajući gradu artiljerijom i polako osvajajući položaj istočno i južno od grada u protekle dve nedelje. Nova konstrukcija obezbeđuje nekoliko odbrambenih pozicija na koje se mogu povući, ukoliko Ukrajinci krenu u kontranapad.

To bi moglo da pomogne Rusiji da izbegne ponavljanje svog skupog povlačenja iz oblasti Harkov u septembru, kada je izgubila hiljade kvadratnih kilometara teritorije i bila primorana da ostavi vojnu opremu.

Jedna mreža ruske odbrane kod Popasne izgrađena je za samo 11 dana. Satelitski podaci iz Popasne pokazuju nove redove odbrambenih struktura koje se vijugaju na sever preko otvorenih polja.

Neki ruski vojni blogeri otvoreno su kritikovali rusku izgradnju utvrđenja na liniji fronta. U postu na Telegramu od 6. decembra, Igor Strelkov, bivši ruski obaveštajac, rekao je da je odluka o izgradnji ovih struktura doneta „iz hira“.

„Praćenje strategije dugotrajnog rata je samoubistvo za Rusku Federaciju“, rekao je on.

Dok je rovovsko ratovanje povezano sa glavnim ratovima 20. veka, rovovi i prepreke i dalje mogu da igraju važnu ulogu u modernom ratovanju tako što oblikuju gde neprijatelj može da napadne, rekao je Ben Bari, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Foto:TASS / ddp USA / Profimedia

„Cela ideja odbrambenih pozicija je da se dobije prednost tako što možete da se borite sa pripremljenih pozicija“, rekao je Beri.

Sovjeti su koristili ove vrste odbrane za uspešnu odbranu od nemačkog napada na grad Kursk tokom Drugog svetskog rata. Moskva na ovo gleda kao na model ruske odbrambene bitke, smatra Beri.

„Znali su da Nemci tamo napadaju. Tako su izgradili odbranu u velikoj dubini i imali mnogo pojaseva prepreka i minskih polja i pojaseva odbrane i takođe moćne rezerve“, rekao je on.

Ali, rovovi imaju i moderne slabosti. Mnogi od njih se grade na otvorenom, na udaljenosti od ukrajinske artiljerije, što ih čini posebno ranjivim za bespilotne letelice.

Izgradnja ove odbrane tako blizu ukrajinskih snaga je vrlo verovatno dovela do velikih ruskih žrtava u blizini grada Svatova u istočnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Analiza koju je krajem novembra objavio Institut za proučavanje rata iz Vašingtona, američka istraživačka grupa pokazala je da je Rusija takođe izgradila odbrambene položaje duboko u južnom Hersonu u oktobru pre nego što je naredila povlačenje sa teritorije severno od reke Dnjepar.

Ruska utvrđenja su mnogo dalje od linija fronta u Hersonu nego u istočnoj Ukrajini. Nove strukture su primećene više od 50 kilometara od reke Dnjepar, koja sada služi kao prirodna barijera između dve strane.

Vojni eksperti su rekli da Rusija verovatno prelazi na odbranu u Hersonu kako bi mogla da prerasporedi snage na aktivnije frontove u ratu, kao što je Bahmut.

Uprkos tome, to je signal da „rusko vojno rukovodstvo vidi mogućnost ukrajinske kontraofanzive preko reke Dnjepar kao ozbiljnu pretnju“, navodi se u proceni Instituta za proučavanje rata.

Ukrajina je već izvršila amfibijski desant na strateški važno poluostrvo na ušću reke Dnjepar. Poluostrvo bi moglo da posluži kao baza za ukrajinske napade duboko u Herson, tako da je Rusija snažno utvrdila pojas zemlje širok dva kilometra koji razdvaja od kopna.

Mnoga utvrđenja su dizajnirana da zaštite linije snabdevanja koje povezuju južni Herson sa Krimom, poluostrvom koje je Rusija anektirala 2014. Gubitak čak i jednog od dva glavna autoputa „verovatno bi opteretio rusku logistiku u operacijama podrške“ u istočnom Hersonu i zapadnom Zaporožju, prema Institutu za proučavanje rata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Odbrambeni položaji se mogu videti na svakih pet kilometara na glavnom autoputu M14 koji vodi od Hersona do Melitopolja, grada u regionu Zaporožja koji je Rusija zauzela u ranim danima rata.

Na kraju, uspeh ovih odbrambenih struktura zavisi od kvaliteta trupa koje ih brane. Rusija je u septembru mobilisala stotine hiljada novih regruta, ali su mnogi od njih stigli na bojno polje slabo obučeni i neopremljeni.

Rusija je verovatno rasporedila ove nove regrute u odbranu na prvoj liniji u Hersonu, čuvajući iskusnije trupe za sekundarne položaje, napisali su krajem prošlog meseca analitičari Instituta za proučavanje rata.

„Popunjavanje ruskih frontnih utvrđenja ovim manje efikasnim, manje organizovanim i loše opremljenim i snabdevenim ljudima moglo bi da dovede do njihovog kolapsa ili pada brže nego što je rusko vojno rukovodstvo možda planiralo“, smatraju analitičari.

BONUS VIDEO Kijev granatirao aerodrom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar