Foto: Printscreen/YouTube/rthn

Nova mera koju je donelo Nacionalno koordinaciono telo, a tiče se obaveznog testiranja za sve građane koji ulaze iz BiH u Crnu Goru, za predsednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića je nepromišljena, jer je početak turističke sezone i uslovila je, kako kaže, novo otkazivanje aranžmana.

„Sinoć, od kada je mera stupila na snagu, po informacijama koje smo dobili, više od 500 rezervacija iz BiH je otkazano, a trebalo je da stignu 20. i 25. juna. Svi turistički radnici u Herceg Novom su ogorčeni. Meni kao pojedincu je neshvatljivo da se takve odluke mogu donositi u ovom momentu i praviti selekcija i pitam se da li je ovo sve usmereno protiv Herceg Novog“, kazao je Katić za Radio televiziju Herceg Novi.

Neshvatljivo je, dodao je on, da za isti virus, koji je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, sve države imaju različite kriterijume.

„Mi smo trebali da se držimo onoga što je uradila Hrvatska i da je pratimo kao državu koja je zavisna od turizma, a to je da se svim ljudima koji su imali rezervaciju u narednom periodu omogući da uđu u našu zemlju. I na današnji dan građanima CG je zabranjen ulazak u Hrvatsku izuzev onih koji imaju rezervisan smeštaj“, kazao je Katić i dodao da na ovaj način se ponovo produbljuje velika ekonomska neizvjesnost.

Test u BiH košta 198 maraka, odnosno 100 evra i to je, kako kaže prvi čovek hercegnovske opštine, preduslov da se odustane od letovanja.

„Po meni je trebalo sa vlastima BiH dogovoriti načine i procedure, a ne ishitreno reagovati i zbunjivati ljude i onemogućiti im da dođu. Imajući na umu sve ono što se dešava i kako se deluje u okruženju mislim da mi, kao turistička država, moramo voditi otvoreniju politiku i ne selektivnu. Ako danas na KiM imate oko 50 ili 55 zaraženih na 100.000 stanovnika, a nemate toliko u BiH imate dva različita kriterijuma. Ne zatvarate granicu sa Kosovom, a zatvarate sa Bosnom i Hercegovinom i sa Srbijom i to je po meni kao prvom čoveku Herceg Novog apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo“, poručio je Katić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare