Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Militanti Hamasa su možda planirali svoj smrtonosni napad u južnom Izraelu više od godinu dana unapred, pokazuju dokumenti do kojih je došao Skaj Njuz.

Na telima boraca u zoni borbenih dejstava pronađeno je osam stranica sa oznakom „strogo poverljivo“. Prednja korica dokumenata datirana je na „oktobar 2022″.

To bi moglo značiti da su planovi već dobro formirani najmanje 12 meseci pre napada. Dokumente, napisane na arapskom, navodno su pronašli izraelski vojnici i hitne službe, prenosi Skaj Njuz.

Oni sugerišu da su militanti Hamasa planirali da gađaju civilno stanovništvo i uzmu taoce.

Skaj njuz je pokazao dokumente stručnjacima za Hamas koji su rekli da su dokumenta, iako je teško tvrditi sa velikom pouzdanošću, verovatno originalna.

Četiri stranice su javno objavljene na Telegram kanalu koji vodi South First Responders – grupa volontera.

Sledeće četiri stranice su naknadno podeljene sa Skaj njuzom, a sve je u vezi očiglednog vojnog plana da se gađa Mefalsim, kibuc u blizini Gaze.

Plan, međutim, nije bio uspešan sa militantima koje je navodno potisnulo lokalno obezbeđenje – i veruje se da niko u kibucu nije ubijen.

Nagoveštaj da su planovi Hamasa možda bili u pripremi u oktobru prošle godine opisan je kao „veoma ozbiljan“ neuspeh izraelske obaveštajne službe.

Džo Truzman, istraživački analitičar u Foundation for Defence and Democracies Long Var Journal, kaže da je neverovatno da je izraelska služba dozvolila ovakav propust.

„Obzirom na broj uključenih naoružanih grupa, teško je reći kako je izraelskoj obaveštajnoj zajednici ovo promaklo. Verujem da je Izrael očekivao sličan napad od Hezbolaha na severu, ali ne i od palestinskih grupa u Gazi“.

Jedan dokument je naslovljen kao „Misijski kibuc Mefalsim“ i opisuje strukturu tima koji se sastoji od „komandira i dva odreda od pet ljudi“.

Takođe sugeriše da je ovo „faza A“ napada.

Drugi dokument opisuje planove da se „vojnici i civili uzimaju kao taoci, a zatim pregovaraju o njima“.

Dok je jedan tim bio određen da otvara rupe u ogradama, drugi su dobili zadatako da otvore artiljerijsku vatru.

Drugi odeljak pokazuje koja bi oprema bila potrebna za presecanje žice i informacije o dužini vremena koje bi bilo potrebno militantima da se probiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na nekim stranicama se takođe nalaze detaljna predviđanja o tome koliko će vremena biti potrebno da stignu izraelska pojačanja, uz upozorenja da bi trupe stacionirane u blizini mogle da stignu u kibuc „u roku od 3-5 minuta“.

Izraelske snage su zaplenile dokumente Hamasa nakon prethodnih sukoba, uključujući 2014.

Na prvoj stranici dokumenta prikazan je i amblem koji koristi Hamasovo naoružano krilo – brigade Al Kasama.

Sve najnovije informacije o Izraelu i Gazi možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar