Sara Hakabi Sanders Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Od ciljanja na poljoprivredna zemljišta u kineskom vlasništvu, do zabrane rodno neutralnih termina u državnim dokumentima kao što su "trudne osobe", guvernerka američke države Arkanzas Sara Hakabi Sanders je poslednjih nedelja pod nizom kritika, ali uz navijanje njene republikanske baze.

Ta bivša sekretarka Bele kuće za štampu, poznata po tome što je proredila redovne brifinge novinara u Vašingtonu, izložena je pitanjima o govornici koju ne koristi za javne nastupe, a koštala je 19.000 dolara što je dovelo do istrage i tvrdnje da je njena kancelarija nezakonito menjala javne podatke ne samo o toj kupovini što je problem za tu guvernerku u prvom mandatu.

Ta govornica nije viđena na javnim nastupma Sanders, a iz njene kancelarije ne kažu ni gde je.

Sanders je odbacila pitanja o govornici kao „izmišljen spor“ i čak ukorila novinare jer jure za „tabloidnim tračevima“. Ali, ipak je to legitimna stvar javne odgovornosti.

Čini se da Sanders primenjuje strategiju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa: „Promenite temu i okrivite medije!“. Ali time što je je odbila da odgovori na osnovna pitanja o toj kupovini, ona je delimično pomogla da se održi priča o govornici.

Jedno od pitanja je ko je rekao guvernerkinom službeniku da reči „treba isplatiti“ napiše na fakturi pošto je Republikanska partija Arkanzasa već platila govornicu koja je kupljena mesecima ranije i to kreditnom karticom koja pripada državi.

Na pitanje zašto ne koristi govornicu, na nedavnoj konferenciji za novinare Sanders je rekla: „Zato što pretpostavljam da ako to uradim, onda ne biste pričali ni o čemu drugom, umesto o važnim akcijama koje preduzimamo“.

U toku je revizija koju je odobrila Republikanska zakonodavna komisija za istragu plave govornice visine jednog metra, obložene drvetom. Republikanska partija Arkanzasa dala je državi novac za kupovinu 14. septembra, a kancelarija Sanders rekla da je korišćenje državne kreditne kartice za plaćanje bila „računovodstvena greška“.

Iako je odbacila pitanja o kupovini, Sanders je rekla da pozdravlja reviziju i pozvala je da se ona brzo završi.

Ipak, teško je da prođe kupovina skupe govornice za nekoga ko propoveda fiskalnu odgovornost. Politički posmatrači to upoređuju sa kritikama Pentagona prethodnih godina zbog skupih čekića za majstore na održavanju i preskupih WC-daski.

„Iako mala stvar, to je simbol većih stvari prema kojima većina Amerikanaca ionako ima sumnje, bez obzira na partijsku orijentaciju“, rekla je Žanin Pari, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Arkanzasu.

Kupovina govornice pojavila se baš kada je Sanders pozivala pooslanike Arkanzasa da ograniče pristup javnosti dokumentima njene administracije. Sanders je na kraju potpisala meru kojom se blokira objavljivanje podataka o njenim putovanjima i obezbeđenju pošto su njena šira izuzeća od propisa već izazvala reakciju javnosti i političara.

Postavljaju se i pitanja o odluci o kupovini govornice od firme „Beckett Events LLC“ u Virdžiniji koju vodi politička konsultantkinja i lobistkinja Virdžinija Beket.

Slični modeli govornica su znatno jeftiniji: 7.500 dolara ili manje. Sanders je rekla da govornica koju je kupila njena država, a stranka naknadno dala pare, ima „dodatne karakteristike“ koje su doprinele ceni – prilagođenu visinu i „komponente ozvučenja“. Trošak je takođe uključivao posebnu kutiju za transort govornice pri putovanjima, otpremu, rukovanje i naknadu za plaćanje kreditnom karticom.

Demokratska stranka u Arkanzasu je na to radosno istakla da je svojevremeno za samo pet dolara kupila govornicu iz državnog viška inventara.

Izgleda da Sanders ima spoljašnju podršku u pokušajima da promeni temu: upravo se emituje TV-reklama u kojoj se guvernerka hvali.

„Predsedništvo (Džosefa) Bajdena je katastrofa, ali u Arkanzasu se guvernerka Sanders i republikanski poslanici bore za vas“, kaže se u toj reklami.

***

BONUS VIDEO: Bajden: Hamas je čisto zlo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar