Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Pripadnicima elitne avganistanske jedinice komandosa, koje su obučavali Velika Britanija i SAD, navodno se obratila Rusija s ponudom da se pridruže borbama u Ukrajini. Časopis za globalna pitanja Forin Polisi objavio je izveštaj prema kojem su komandosi Avganistanske nacionalne vojske, koja broji 20.000 do 30.000 pripadnika, putem WhatsAppa i Signala primili poruke o tome da se pridruže borbama u Ukrajini.

Insajderi avganistanske vojske smatraju da bi čak 10.000 bivših komandosa moglo prihvatiti ponudu jer „nemaju šta da izgube“ budući da su zbog evakuacije iz SAD-a i Velike Britanije ostali bez posla, a nade da će se preseliti na Zapad sve su manje, piše Forin Polisi.

Pre nego što je SAD prepustio Avganistan talibanima u avgustu 2021., potrošio je gotovo 90 milijrdi dolara na izgradnju avganistanskih nacionalnih obrambenih i sigurnosnih snaga. Iako su snage bile potpuno neefikasne i nisu uspele odbraniti zemlju od talibana, komandosi su bili cenjeni jer su ih školovali neki od najboljih specijalaca na svetu – američki mornarički SEAL i britanska Specijalna avio služba (SAS). Nakon povlačenja SAD-a između 20.000 i 30.000 komandosa dobrovoljaca ostalo je u zemlji, prenosi Jutarnji list.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Poruke koje primaju komandosi na Signalu ili WhatsAppu su generičke, a u potpunosti ih je preneo Forin Polisi: „Svako ko bi želeo ići u Rusiju s boljim tretmanom i dobrim resursima: pošaljite mi svoje ime, ime oca i svoj vojni čin“. Od primalaca se traži da pomognu da se regrutuju i drugi članovi jedinica. Avganistanska televizija izvestila je da ponude uključuju i dobijanje ruskog državljanstva.

Iza svega stoji grupa Vagner

Bivši visoki avganistanski bezbednosni zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da bi njihova integracija u rusku vojsku „preokrenula igru“ na ukrajinskom ratištu. Rusku paravojnu formaciju „Vagner“ vodi Jevgenij Prigožin, bliski saradnik Vladimira Putina, koji je poznat i pod nadimkom „Putinov kuvar“.

Drugi zvaničnik koji je takođe bio pripadnik avganistanskih komandosa, izjavio je za Forin Polisi kako je siguran da ruska plaćenička grupa Vagner stoji iza ruske regrutacije avganistanskih specijalnih snaga.

Jevgeni Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

„Kažem vam, Vagner okuplja ljude sa svih strana. Jedini koji regrutuje strane trupe (za Rusiju) je Vagnerova vojska. To je poznata činjenica.“

PROČITAJTE JOŠ:

Rusku paravojnu formaciju „Vagner“ vodi Jevgenij Prigožin, bliski saradnik Vladimira Putina, koji je poznat i pod nadimkom „Putinov kuvar“.

Mnogi komandosi bez posla još uvek čekaju preseljenje u SAD ili Britaniju, što ih čini potencijalnom lakom metom ruskih regruta, rekli su avganistanski vojni izvori.

„Oni čekaju posao za tri do četiri dolara dnevno u Pakistanu ili Iranu ili deset dolara dnevno u Turskoj, a ako Vagner ili bilo koja druga paravojna organizacija dođe i ponudi 1000 dolara, neće to odbiti“, rekao je zvaničnik u poverenju.

U jednom američkom bezbednosom izvješću, koje analizira debakl povlačenja iz Avganistana, istaknuto je da bi avganistanski komandosi „potencijalno mogli predstavljati rizik za bezbednost SAD-a ako budu prisiljeni ili uključeni u saradnju s protivnikom“.

Bivši kapetan komandosa koji se skriva u Avganistanu rekao je da je pomogao nizu bivših kolega da se povežu s kancelarijom za regrutovanje u Teheranu. Regruti su avionima prevezeni iz Avganistana u Iran, a potom u Rusiju. Nije jasno šta se tada dogodilo.

„Kada prihvate ponudu Rusije, telefoni su isključeni. Sve postaje vrlo tajno“, dodao je.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar