Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajina je postala instrument spoljne politike SAD, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se šefovima delegacija na sastanku Saveta šefova bezbednosnih agencija i obaveštajnih službi zemalja ZND.

„Šta pokušavaju da postignu — oni koji to rade (Zapad. — Prim. aut) — vidimo na primeru Ukrajine, koja je postala instrument američke spoljne politike. Zemlja je praktično izgubila suverenitet i pod direktnom kontrolom Sjedinjenih Država“, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da SAD i njihovi saveznici ne prestaju da pokušavaju da organizuju obojene revolucije, podstičući ekstremistička i nacionalistička osećanja. Ove akcije direktno ugrožavaju sve zemlje ZND, naglasio je Putin.

Prema rečima predsednika, Sjedinjene Države koriste Ukrajinu „kao ovna protiv Rusije, protiv naše savezne države sa Republikom Belorusijom i protiv ODKB- a i ZND u celini“, prenose RIA novosti.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da Zapad deluje u bivšoj sovjetskoj republici u sopstvene vojne svrhe.

„Ukrajinska teritorija je pretvorena u poligon za vojno-biološke eksperimente, a sada se puni oružjem, uključujući i teško naoružanje, a želja kijevskog režima da nabavi nuklearno oružje se ne zanemaruje“, objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, i Moskva je svesna planova da za provokacije upotrebi takozvanu „prljavu bombu“.

Podsećamo, Rusija od 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar