Fridrih Merc Foto: EPA-EFE/Adam Berry / POOL

Članovi nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), najveće opozicione stranke, izabrali su danas istaknutog konzervativca Fridriha Merca za novog lidera.

Merc, koji se treći put kandidovao za lidera stranke doskorašnje kancelarke Angele Merkel, pobedio je dvojicu centrističkih kandidata, dobivši podršku 62,1 odsto članstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Partijski kongres u januaru treba da potvrdi glasanje članstva, ali to bi trebalo da bude formalnost.

Dosadašnji lider stranke Armin Lašet, koji je na čelo stranke došao u januaru, odlazi nakon što je konzervativna koalicija CDU i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na parlamentarnim izborima u septembru ostvarila najlošiji rezultat do sada.

Taj konzervativni blok osvojio je 24,1 odsto glasova na izborima i prešao u opoziciju nakon 16 godina.

Merc (66) ima iskustvo kao opozicioni lider. Predvodio je grupu CDU-CSU u parlamentu od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel smenila sa tog mesta. Napustio je parlament 2009. godine, da bi potom radio kao advokat. Na septembarskim izborima ponovo je izabran u Bundestag.

Nakon objave Merkel da će se povući iz politike, Merc se 2018. kandidovao za lidera CDU, ali je poražen od Anegret Kramp-Karenbauer, a u januaru ove godine i od Lašeta.

Merc je danas rekao da će raditi na tome da se u stranci čuju „različita politička mišljenja i pravci“.

Bonus video: Todorović Štiplija Nije u interesu Nemačke i Evrope da neko drugi kopa litijum po Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar