Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira novog predsednika. Ko je favorit na unutarstranačkim izborima koji počinju u subotu? U poslednjem sučeljavanju trojice kandidata dominirala je sloga.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira novog predsednika, a kandidati su Helge Braun, Fridrih Merc i Norbert Retgen.

O novom predsedniku sada odlučuje članstvo stranke. Od subote 4. 12. do četvrtka 16. 12. održava se prvi krug izbora u kojem 400.000 članova stranke mogu da glasaju – poštom ili na internetu. Rezultati će biti saopšteni 17. decembra.

Očekuje se da će biti potreban i drugi krug izbora za koji je predviđeno vreme od 28. decembra do 12. januara. Rezultati će biti saopšteni 14. januara, prenosi Dojče vele.

Na 34. kongresu CDU, koji se virtuelno održava 21. i 22. januara 2022. jedini preostali kandidat će biti izabran – za novog predsednika stranke.

Sučeljavanje kandidata

Na kraju interne stranačke predizborne kampanje na sučeljavanju u Berlinu kandidati su raspravljai o brojnim temama vrlo širokog spektra: od zaštite klime i novih energetskih mogućnosti preko mirovinske i stambene politike pa sve do obrazovanja, nemačke uloge u svetu i odnosa prema Kini.

No na početku diskusije kandidati su najprije raspravljali o teškoj situaciji u samoj stranci. Kod mnogih stvari su kandidati bili istog mišljenja. Često su se čule rečenice poput: „Inače se slažem sa svim što je moj prethodnik već rekao.“

Da li je Merc favorit?

Fridrih Merc se već 2018. i 2020. kandidovao za dužnost predsednika CDU i predstavlja ekonomski orijentisano konzervativno krilo stranke. Ovaj 66-godišnjak, koji je posle 12 godina u privatnom sektoru, ponovo kao poslanik ušao u Bundestag, vodi u anketama sprovedenima među članovima CDU.

Ali, da se pitaju birači svih stranaka, favorit bi bio Norbert Retgen (56), koji se po drugi put kandiduje za predsednika stranke. Ovaj bivši savezni ministar za zaštitu okoline (od 2009. do 2012.) ističe nužnost široke obnove stranke i vrlo je angažovan u klimatskoj politici.

Autsajder je Helge Braun (49), koji trenutno obavlja dužnost ministra u Kancelarskom uredu i koji je poslednji istakao svoju kandidaturu.

Obnova stranke

Što se tiče situacije u CDU, koji je nakon 16 godina na vlasti sada u opziciji, Retgen je naglasio da to „nije kraj sveta“ i da je sada vreme za „pokret i obnovu“. „Moramo ponovo postati privlačni za sve grupe“, rekao je Retgen, koji je najoštrije kritikoao stanje u stranci.

Merc je pak rekao da CDU mora „postati moderna“ i „vladati savremenim temama“.

Braun je na to izjavio da je CDU potreban predsednik koji „ima sposobnost da pusti i druge da pored njega briljiraju“.

No za svu trojcu je važno novo zajedništvo u stranci kako bi politički ponovo mogla dobiti na oštrini.

Foto: EPA-EFE/Andreas Gora / POOL

Kod sadržajnih pitanja Retgen je dominirao temom klimatskih promena, a Merc kod odnosa prema Kini. On je naglasio: „Projekt Put svile nije ekonomski projekt, to je imperijalistički politički projekt.“ Prema njegovom mišljenju, Kina ima strategiju za Evropu, ali Evropa nema strategiju za Kinu.

A što se tiče same Evrope, ona kao tema nije bila posebno zastupljena u raspravi.

Najspektakularnija izjava

Kod pitanja odnosa prema desno-populističkoj Alternativi za Nemačku (AfD), najjasniji je bio Merc. On je rekao da se zalaže za „beskompromisno odbijanje saradnje s AfD-om“ i najavio „vrlo teške posledice“ za svakoga u stranci ko drugačije postupa. To je bila najspektakularnija izjava večeri.

Inače, i sam format sučeljavanja održanog 1. decembra u stranačkoj centrali u Berlinu bio je simboličan za stanje u stranci. U dvorani se nalazilo 25 odabranih članova stranke koji su smeli da postavljaju pitanja. Svi oni su bili znatno mlađi od predsedničkih kandidata. A zahvaljujući voditeljki Mariji Grunvald, reč je dobilo više ženskih nego muških učesnika.

Zanimljivo je da su Angela Merkel i sadašnji šef stranke Armin Lašet bili pomenuti samo u pitanjima iz publike.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar