Foto: TANJUG/AP Photo/Oded Balilty

Pojas Gaze, epicentar rata sa Izraelom, palestinska je enklava u rukama islamističkog pokreta Hamasa koja se decenijama teško nosi sa nasiljem i siromaštvom.

Na severu i istoku graniči se sa Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat. To je teritorija od 360 kilometara kvadratnih, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

Tamo živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6000 stanovnika po km², što je jedna od najvećih gustoća naseljenosti na svetu.

Zahvaljujući nalazištu Tell es-Sakan, otkrivenom 1998. godine, arheolozi mogu potvrditi da je utvrđeni kanaanski grad bio kontinuirano naseljen od 3200 do 2000 pre nove ere u sadašnjem Pojasu Gaze, prenosi N1.

Foto: TANJUG/AP Photo/Oded Balilty

Nakon toga, Gaza je bila pod asirskom, babilonskom, rimskom, arapskom i hršćanskom dominacijom.

U dvadesetog veka Gaza je došla pod egipatsku upravu 1948. godine, ubrzo nakon proglašenja Države Izrael. Teritoriju je zatim okupirao Izrael nakon arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Izrael se 12. septembra 2005. jednostrano povukao iz Pojasa Gaze, gde dve godine posle na vlast dolazi Hamas, islamistički pokret koji Izrael i mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom.

Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

U junu 2006. Izrael je uveo kopnenu, vazdušnu i pomorsku blokadu enklave nakon otmice izraelskog vojnika koji je oslobođen 2011. godine.

Jevrejska država je pojačala blokadu u junu 2007. kada je Hamas iz Gaze proterao palestinsku vlast Mahmuda Abasa.

Jedini izlaz iz Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom je granični prelaz Rafah sa Egiptom.

PROČITAJTE JOŠ:

Lišen prirodnih resursa, Pojas Gaze pati od hronične nestašice vode i goriva. Nezaposlenost pogađa polovinu stanovništva, uključujući tri četvrtine mladih.

Više od dve trećine stanovništva zavisi od humanitarne pomoći i živi ispod granice siromaštva.

Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Od 2008. do 2021. godine izraelska vojska četiri puta je napadala Gazu kako bi zaustavila Hamasove napade na Izrael, uništila mu infrastrukturu koja se koristila za te napade i ubila mu vođe.

Novi rat izbio je u subotu nakon masovnog, iznenadnog Hamasova napada na Izrael.

BONUS VIDEO: Palestinski napadači izvlače izraelskog vojnika iz tenka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar