Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je za portal Nova.rs da prema njegovim informacijama više nema pripadnika Hamasa na teritoriji Izraela, ali da se njegova zemlja tek sprema na masovan odgovor zbog rata koji je teroristička organizacija Hamas pokrenula u subotu, a u kom je do sada poginulo na stotine ljudi, dok je nepoznat broj Izraelaca otet i odveden na teritoriju Pojasa Gaze. Prema njegovim rečima, Hamas se ne razlikuje od ISIS-a i zbog toga cela međunarodna zajednica mora snažno da odgovori na terorizam.

Ambasador Vilan je u razgovoru za naš portal istakao da trenutno nema Hamasa na teritoriji Izraela, ali da postoje glasine o manjim borbama koje se vode na jugu.

Jahel Vilan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„U ovom trenutku, ne, oni ne kontrolišu nijedan deo naše teritorije. Bilo je 22 oblasti u kojima smo imali ozbiljne okršaje, sve u okolini granice sa Gazom. Ali, sada ne, oni nemaju kontrolu nad teritorijom Izraela. Čujemo povremeno glasine o manjim borbama koje se dešavaju u manjim gradovima na granici sa Gazom, ali nemamo informacija je bilo ko tamo ugrožen“, rekao je ambasador Vilan.

Foto:Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Odmah nakon što je Hamas upao na teritoriju Izraela, zauzeo nekoliko gradova na jugu i brutalno ubijao vojnike i civile, izraelska vojska pokrenula je akciju „Gvozdeni štit“, kao odgovor Hamasu. Kako navodi Vilan za naš portal, ovo nije jedina akcija koju će Izrael pokrenuti.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

„Definitivno granatiranje položaja Hamasa neće biti naš jedini odgovor. Ima još operacija koje su planirane, ali dok se Vlada Izraela zvanično ne oglasi tim povodom, ja ne smem da ih otkrivam. Ni same operacije, niti njihove ciljeve. Kao što je premijer Netanjahu već rekao, mi moramo da se osvetimo i moramo da se pobrinemo da plate za nezapamćeni napad na teritoriju Izraela, na civile, na naš narod. Takođe, on je i rekao da će ovaj rat trajati dugo. Ciljevi su, verujem, u saradnji sa vojskom postavljeni, i biće ispunjeni u narednom periodu“.

Foto: Menahem KAHANA / AFP / JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Od subote ujutru, ubijeno je oko 350 Izraelaca, dok Tel Aviv navodi da je oko 400 palestinskih militanata takođe ubijeno. Nemoguće je znati broj onih koji su oteti i odvedeni u Pojas Gaze. Stoga se, pored toga kako je Hamas izveo ovako masovan napad bez znanja izraelskih obaveštajaca, nameće i pitanje šta je cilj palestinskih militanata.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Jako je teško govoriti o ciljevima terorizma. Ne može se imati nikakav izgovor i nikakav razlog. Pokrenuti rat ovakvih razmera i ovakve brutalnosti, ubijati ljude, otimati žene, cele porodice, starije ljude…Ko uopšte može da shvati šta je razlog ovog terorizma. Ovo je teško za nas, ovo su užasni dani, atmosfera u Izraelu je napeta, ali ja ne vidim cilj postupaka Hamasa. Zbog toga ćemo morati da se osvetimo. Bitno je da međunarodna zajednica odgovori na terorističke postupke Hamasa, da sa njima niko ne sarađuje i da se tako pošalje poruka da se terorizam ne toleriše. Oni su kao ISIS, prizori koje viđamo ovih dana u Izraelu ne razlikuju se od postupaka drugih terorista u svetu. Svakako će biti akcija protiv vođstva Hamasa, njihovih sedišta i centara političke moći u Gazi“, naglasio je ambasador Vilan za naš portal.

Sve informacije iz Izraela možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar