Čarls III Foto; EPA-EFE/Hannibal Hanschke

Britanski kralj Čarls III, koji će biti krunisan 6. maja, ima veliko bogatstvo, a tom bogatstvu se dodaju i njegova ulaganja u vreme kada je bio princ.

Čarls III će krunisanjem naslediti bogatstvo svoje majke, kraljice Elizabete Druge, procenjeno na 360 miliona funti (406 miliona evra).

Kako su preneli britanski mediji, ukupno bogatstvo britanskog kralja biće 600 miliona funti (678 miliona evra).

Čarls može da računa na resurse Vojvodstva od Kornvola, od kojeg ima beneficije od stupanja svoje majke na presto 1952. godine.

Foto: Tanjug/Hugo Burnand/Buckingham Palace via AP

Ovo nasleđe je postavljeno u 14. veku da bi kraljevskom nasledniku dalo finansijsku nezavisnost. Čarls kao princ nije mogao da poseduje imovinu tog fonda, ali prima njegovu dobit do stupanja na presto.

Pored 260 farmi, Vojvodstvo poseduje 52.450 hektara zemlje i zakupljuje 345 miliona funti komercijalne imovine.

Kraljičin testament nije javan, što je specifično i za suverena.

Foto: Tanjug/Jacob King/PA via AP

Međutim, dvorac Balmoral, gde kraljevska porodica provodi leto i zamak Sandringem su među imanjima koje je Čarls nasledio, za razliku od Bakingema ili Vindzora, istorijskih domova kraljevske porodice, koji pripadaju državi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Još jedan istorijski simbol britanske monarhije, krunski dragulji, su takođe u vlasništvu nacije, pa su stoga isključeni iz procene kraljevskog bogatstva, jer samo oni predstavljaju nekoliko milijardi funti.

Kako su preneli mediji, ako bi u bogatstvo bile uključene i benefecije od države, kao i vrednost umetničkih slika, među kojima ima platna velikih majstora slikarstva, Čarlsovo bogatstvo bi iznosilo 1,8 milijardi funti (dve milijarde evra).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar