Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, SAVILOV / AFP / Profimedia,Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia, Albert Koshelev/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Ukrajinu je tokom jutarnjih časova pogodio talas eksplozija, čime se nastavljaju brutalni napadi ruske vojske koje Moskva izvodi dronovima kamikaza dronovima. Granate su od jutros pale u najmanje gradova i gotovo ih potpuno razorile. Međutim, čini se da cilj orkestrirani napada nije uništavanje infrastrukture, već nešto mnogo opasnije - uništavanje elektro mreže.

Kako navodi ukrajinska strana napadnuti su Krivi Rog, Nikolajev, Kijev, Harkov, Žitomir i Dnjepar.

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, objavio je na Telegramu da je u Kijevu i jutros bilo eksplozija.

Kijev Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

Kličko je istakao da je na meti bio objekat ključne infrastrukture u distriktu Desničarski.

Žitomir bez struje

Usled razornih napada, bez struje i vode je ostao strateški važan grad Žitomir.

„Ruske snage izvele su napad na objekat za snabdevanje energijom u Žitomiru, regionalnom centru severozapadno od Kijeva“, objavio je na „Telegramu“ guverner Timošenko i dodao da su izvršena tri ruska udara na jedno energetsko postrojenje.

Gradonačelnik Žitomira Sergej Suhomlin je saopštio da je napad izveden na „vitalnu infrastrukturu“ i da su radnici hitne službi krenuli na lice mesta, navodi Rojters.

Pored Žitomira i Kijeva, elektro mreža je meta i u ostalim gradovima.

Zašto baš elektro mreža?

Snabevanje strujom nije slučajno ruska meta. Navodno Moskva ovakvim potezima direktno sabotira početak grejne sezone u Ukrajini.

Ovu tezu potvrđuje i to što je ukrajinsko ministarstvo za energetiku pozvalo građane da smanje potrošnju električne energije u periodu od 17 do 23 časa.

Pročitajte još:

Na isto je pozvao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je zatražio od Ukrajinaca da smanje korišćenje struje, a sve kako bi se smanjile redukcije.

„Zbog ruskog terora u nekim gradovima i regijama energetske kompanije moraju da smanje dovod električne energije“, kazao je Zelenski.

On ističe da se restrikcije struje mogu sprečiti tako što će svi Ukrajinci da troše manje struje u vreme kad se inače troše najveće količine električne energije.

Scenario prema kom bi Ukrajina ostala bez struje bi bio tragičan. Naime, kako se borbe odvijaju na frontovima koji se uglavnom nalaze skroz izvan ili na obodima gradova, više je nego neophodno da trupe imaju elementarne uslove za život u kasarnama i objektima u kojima se nalaze. Ali, bez struje, grejanja i sličnih stvari njihovo ratovanje će biti umnogome otežano.

BONUS VIDEO Dronovi nad Kijevom