Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Povlačenje Moskve iz delova regiona Herson danas otkrilo je kako je bilo Ukrajincima koji su živeli pod ruskom okupacijom. Otkriveno je da su ruski vojnici mesecima živeli u lokalnoj osnovnoj školi, koristeći zadnji deo zgrade kao improvizovani tuš.

U selu Mala Oleksandrivka, ruske snage su postavile kontrolne punktove i parkirale tenkove iza škole kada su stigle u martu. Na kraju su odatle otišli 5. oktobra, a lokalni stanovnici su opisali šta se dogodilo novinarima Gardijana.

Stanovnik Andrij Bohun sproveo je novinare u lokalnoj školi: „Moja deca su ovde studirala. Vojnici su školu koristili kao diskoteku i dovodili žene. Mogla se čuti muzika subotom uveče.“

Drugi stanovnik, Lubov Kravčenko, opisao je ruske vojnike kao „zombije“ i rekao da su sve pokrali.

„Ženska odeća, televizori i dečije stvari. Stavljali su je u svoja oklopna vozila i odlazili“, rekao je on.

Nakon što su Rusi otišli, lokalno stanovništvo je pronašlo zalihu ukradene kućne robe – uključujući brojne mašine za pranje veša.

„Jedna žena je pronašla svoju veš mašinu. Pokazala je sertifikat koji dokazuje vlasništvo. Ukrajinska policija joj je nakon toga vratila mašinu“, rekao je jedan stanovnik Nikolaj.

Neki lokalni stanovnici opisali su gladne i očajne ruske vojnike. Lubov Bohun, 76, rekao je da su mu ruski vojnici još u martu pokucali na vrata moleći za hranu.

“Pitao sam ih šta rade ovde. Oni su mi rekli: „Mi sledimo naređenja. Da nije bilo našeg komandanta do sada bismo otišli kući. Imali smo sreću da nisu bili gori”, rekao je on za Gardijan.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinsko oslobađanje Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar