Foto:Screenshot/Twitter/@floydcarpin/@amaragraps

Ruske trupe su se povukle iz Hersona, a prema najnovijim izveštajima ukrajinska vojska je ušla u grad. Tamošnje stanovništvo vojsku je dočekalo sa oduševljenjem, a na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide ukrajinske zastave iznad upravnih zgrada u Hersonu.

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je danas da su ukrajinske jedinice ušle u Herson i da se taj južni grad, koji su ruske snage osvojile u martu, vraća pod kontrolu Ukrajine.

Glavni direktorat obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine pozvao je ruske vojnike, ukoliko i još ima u gradu, da se odmah predaju.

Jurij Sak, savenik ministarstva odbrane Ukrajine, kaže za BBC da Ukrajina sada „skoro potpuno kontroliše“ Herson.

Iz samog centra danas oslobođenog Hersona stižu brojni snimci na kojima se vidi kako ljudi slave dolazak ukrajinskih trupa u grad i oslobođenje. Herson je bio pod okupacijom duže od osam meseci.

Građani Hersona cepaju proruske plakate po ulicama oslobođenog grada i slikaju se sa ukrajinskim zastavama.

Društvenim mrežama proširila se fotografija na kojoj se vidi kako građani Hersona pozdravljaju ukrajinske vojnike pred paba, za koji je geolokacijom utvrđeno da se nalazi na zapadu grada.

Jedan video je objavila na Tviteru novinarka ukrajinskog BBC-ja Miroslava Petsa. Snimak prikazuje građane Hersona kako slave oslobođenje grada mašući ukrajinskim zastavama.

„Herson se vratio kući. Rusija je napustila grad praznih ruku. Invazija na Ukrajinu nikad nije bila dobra ideja. Ovaj rat će transformisati Rusiju, ali ne onako kako je Kremlj nameravao“, objavila je uz video.

O oslobađanju Hersona oglasio se ukrajini ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

„‘Rusija je zauvek ovde’, piše na posteru u Bilozerki kod Hersona. Pa ne baš! Svima u svetu, uključujući ASEAN gde se trenutno nalazim: Ukrajina trenutno ostvaruje još jednu važnu pobedu i dokazuje da će Ukrajina pobediti šta god Rusija kaže ili uradi“, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar uz snimak na kojem se vidi kako građani cepaju bilbord na kojem piše pomenuta poruka.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar