Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da u njegovim stavovima nema antisrpstva već da je protiv velikosrpske politike, te da ima korektan odnos sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„U Beogradu žive ne samo članovi moje šire porodice, već veliki broj prijatelja. Ne idem tamo jer nije bilo političke potrebe. Vrlo sam jasno formulisao, kod mene nema antisrpstva, u celoj Crnoj Gori nema antisrpstva. Mi smo prijatelji Srbije“, rekao je Đukanović za RTCG.

On je istakao da je „protiv velikosrpske politike, kad Srbija ima potrebu da uređuje život Srba izvan Srbije“, što kako je ocenio, kvari međudržavne odnose i to ne samo sa Crnom Gorom koja sa tim ima iskustva.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije, on je kazao da je potpuno korektan, ali da nije prisan kao ranije, pre svega zbog promene kursa Srbije prema regionu.

„Nismo to nikad prećutali. Detaljno smo na večeri u Jerusalimu obradili tu temu, pa temu istorije crkve u Srbiji… Nastavljeno je sa istom politikom iz Beograda i to je dovelo do određene distance. Ne do neprijateljstva“, dodao je Đukanović koji je kandidat na izborima za predsednika Crne Gore zakazanim za 19. mart.

Na poslednjem kongresu na stolu bila i moja ostavka

Kazao je da proces podmlađivanja u DPS-u traje, a potvrdio je da su ostavke ponudili čelnici odbora u opštinama gde je DPS izgubio lokalne izbore.

„Ali su zakazani predsednnički izbori, i preovladala je ocena da treba sačekati“, naglasio je Đukanović.

Najavio je da će 60 do 90 dana nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora biti održani unutarstranački izbori u DPS-u.

„Vreme je da se obavi radikalnija promena na političkoj sceni generalno. I na kongresu nakon parlamentarnih izbora koji su održani 2020. godine na stolu je bilo moje povlačenje, ali je tada ocenjeno da proces podmlađivanja napreduje i da nije vreme za takve odluke“, rekao je Đukanović.

„Firma mog sina ne ostvaruje prihode u Crnoj Gori“

Rekao je da „nema ništa nemoralno i nezakonito u bogatstvu njegove porodice“. Kazao je da je njegov brat uložio novac u privatnu banku, dok je njegov sin osnovao privatnu firmu.

„A firma mog sina, ‘Kodio’, ne ostvaruje nijedan cent prihoda u Crnoj Gori. Ja nisam demagog, ne mislim da tu ima bilo čega nemoralnog“, tvrdi Đukanović.

BONUS VIDEO: Pavićević: Milo Đukanović nema teoretsku šansu da pobedi na predsedničkim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare