Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Samovlašće i osionost, autokratija i pohlepa, nepravda i cinizam, propaganda i prevara, jednog čovjeka, kandidata DPS na predstojećim izborima, ogolila se još jednom. Sada u finalu kampanje, za nepunih 24 časa. Đukanovićev nastup na RTCG u večeri sučeljavanja kandidata a onda šovinistički pir njegovih fanova na Cetinju, doveli su do Milovog brodoloma jer je i posljednjem naivnom i iskrenom suverenisti, jasno da Đukanović nije branitelj već najveća opasnost po ovu državu. Mnogo veća od Vučića i Rame, a kamo li od Milatovića i Bečića.

Tragikomično je djelovao Milo u četvrtak veče u sendviču između Jakova i Alekse. Godine čine svoje očito.. Izgledao je kao zalutali čovjek iz kluba penzionera koji sa sveskom i olovkom, pokušava da pohvata rešetanje predstavnika jedne nove generacije političara koja nema kompleks, još manje respekt prema pogubljenom i zbunjenom kandidatu MĐ. Mandić i Danilović su makar shvatili da je i njih vrijeme pregazilo pa su ostali uzdržani, po sistemu mi nismo odavle, piše Željko Ivanović u kolumni za Vijesti.

Jakov Milatovic ministar ekonomskog razvoja Crne gore
Jakov Milatović  Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nalik Spajiću kad odgovara na pitanje oko državljanstva Srbije, Đukanoviću te večeri nije pomogla, iako se trudila, ni kandidatkinja SDP, stranke koje je očito sa prave strane istorije skrenula na ovu tragikomičnu. Gdje partiju predstvalja politički zec koji trči jedan krug sa samo jednim ciljem – da nanese štetu Milovim oponentima. Ali uzalud. Limenka, prvi milion, 11 miliona, sin, brat, sestra, sat od 100 hiljada, podjele i propaganda, kada su se svi ti kosturi iz Milovog ormara srušili na njegovu glavu, davljeniku nije pomoglo ni Draginjino uže. Ni sat koji prvi put nije imao na ruci. Ne onaj od 106 hiljada, Breget, nego neki obični IWC ili Hublot od samo 40-50 hiljada.

Naivni, čak i neki iz mog okruženja, vjerovali su da će sinoćni fijasko na RTCG nokautirati Đukanovića i da će on do izbora, hvatati samo dah da ne potone. Džaba sam ih ubjeđivao da je ovo Milovo biti ili ne biti, mnogo više od kampanje i jednih izbora, i da će on do posljednjeg dana braniti svoju kožu. I još više posrtati. Jer ga je velika većina građana pročitala.

Foto:TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Tako je i bilo. Milatović je razobličavanjem kandidata MĐ, naljutio Splendid i Grand, zato je Cetinje došlo kao naručeno da imperija odmah uzvrati udarac. A desio se još veći Đukanovićev brodolom. OKG iz DPS je po ugledu na rane radove iz 90tih, kada su zaprečavali puteve i dvorane Anti Markoviću a kasnije Slavku Peroviću, sada isto demosntrirala i na kandidatu Milatoviću. Šačica uigranih i dobro organizovanih pristaša, pod firmom odbrane Crne Gore od Joanikija i Crkve Srbije, priredila je šovinistički pir protiv Milatovića koji je par sati ranije, u pomenutom sučeljavanju rekao da podržava ravnopravnost svih vjerskih zajednica, njihovo slobodno djelovanje, uključujući i CPC, dok je gratis bilo i njegovo priznanje da je na referendumu glasao za nezavisnost.

Pročitajte još:

Ali, mafija suzama ne vjeruje. U emsiji na RTCG Milatoviću je sačekušu sa CPC priredila Vuksanović, na Cetinju, šaka anonimnih i bučnih pristalica lika i djela, nesvesvjesni, i jedni i drugi, da su kandidatu JM učinili veliku uslugu. Čak i na samom Cetinju. Što će pokazati naredni izbori. Jer car je ostao go, sa sveskom i olovkom, dekoncentrisan i zbunjen, nemoćan da shvati kako je njegovo vrijeme isteklo i kako ga je ubjedljiva većina građana pročitala. Čak i na Cetinju.

I čak i njegov najdugovječniji sparing partner Andrija Mandić. Bravo ti ga Vojvodo. Bivši, naravno….

BONUS VIDEO Aleksandar Damjanović: Milo Đukanović je prošlost, Crna Gora će dobiti novog predsednika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar