Foto: Niyazz / Alamy / Alamy / Profimedia,Printscreen Instagramjodziir, Shutterstock

Usred političke kampanje u Crnoj Gori, jedan deo građana je putem aplikacije za proveru potpisa podrške kandidatima saznao da su njihovi potpisi falsifikovan, a lični podaci zloupotrebljeni za kandidaturu podgoričkog influensera Jovana Radulovića, koji nastupa kao nezavisni kandidat. Istraga o ovome će tek biti pokrenuta, a oni čiji su potpisi iskorišćeni za njegovu kandidaturu mahom na društvenim mrežama navode da su podršku pružili kandidatu Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću. Simptomatično, Radulović je pri predaji kandidature viđen kako izlazi upravo iz prostorija DPS-a.

Državna izborna komisija Crne Gore (DIK) je u utorak pokrenula aplikaciju kako bi građani mogli da provere jesu li njihovi potpisi zloupotrebljeni, ali je servis bio dostupan tek od utorka veče. Aplikaciji se pristupa na sajtu DIK-a klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno na veb adresu www.provjeripotpis.me unosom jedinstvenog matičnog broja (JMB) i broja lične karte birača. Nakon unosa podataka aplikacija pokazuje da li je građanin evidentiran kao potpisnik nečije kandidature.

Čim je počela da radi aplikacija za proveru potpisa podrške kandidatima za predsedničke izbore, usledile su žalbe građana da su njihovi potpisi falsifikovani, a lični podaci zloupotrebljeni.

Foto: Mediabiro

Nekoliko čitalaca javilo se podgoričkim “Vijestima” tvrdeći da su njihovi potpisi falsifikovani u svrhu podrške predsedničkom kandidatu influenseru Jovanu Raduloviću Jodžiru. Kao dokaz dostavili su fotografije veb stranice na kojoj je prikazano da su dali podršku Raduloviću.

Sam influenser nije želeo da komentariše novonastalu situaciju. On je kandidaturu predao 26. februara, pola sata pre ponoći, odnosno isteka roka predviđenog za to, a novinari su ga videli kako silazi sa sprata na kojem su prostorije DPS-a. Prethodno je pozivao građane da mu putem društvenih mreža dostavljaju lične podatke kako bi se prijavio za izbornu trku.

DIK: Dobijamo informacije o zloupotrebi

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je potvrdio da se toj instituciji javilo više birača koji su ih obavestili da je njihov potpis podrške zloupotrebljen.

Foto: Printscreen Instagram/jodziir

”Nakon puštanja u rad aplikacije za proveru potpisa podrške kandidatima za predsednika Crne Gore, Državnoj izbornoj komisiji javilo se više birača koji su nas obavestili da je njihov potpis podrške zloupotrebljen”, kazao je Mugoša.

Mugoša je naglasio da je DIK prilikom provere potpisa cenila da li se na propisanim obrascima potpisa podrške kandidatima nalaze svi propisani elementi – ime i prezime, datum rođenja, JMB, broj lične karte ili pasoša i potpis, te da DIK nije mogao utvrditi da li je potpis podrške zloupotrebljen, već samo da li se na obrascu nalaze svi propisani elementi.

”DIK je, kao što smo naveli u saopštenju prije aktiviranja aplikacije, pojasnila da prilikom provere ne može ceniti autentičnost potpisa budući da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije nadležnost DIK-a”, kazao je Mugoša.

Foto: Printscreen Instagram/jodziir, Shutterstock

Hodžić: Moj potpis iskorišćen za kandidaturu Radulovića

Među građanima koji su ukazali da su njihovi podaci zloupotrebljeni je i građanski aktivista Demir Hodžić. On je “Vijestima” kazao da će nakon konsultacija sa advokatom odlučiti koga će sve tužiti zbog zloupotrebe ličnih podataka u svrhu podrške predsedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću.

Hodžić je istakao da je slučajnom proverom na aplikaciji putem koje građani mogu da provere da li se njihovi potpisi podrške nalaze u bazi podataka podrške kandidatima za predsednika Crne Gore utvrdio da su njegovi lični podaci zloupotrebljeni.

”Pored broja lične karte i matičnog broja, jasno je da je i moj potpis krivotvoren. Moji lični podaci su iskorišćeni za podršku kandidata Jovana Radulovića”, kazao je Hodžić.

Hodžić je rekao da je kontaktirao nekoliko advokata, te da će nakon konsultacija odlučiti koga će tužiti:

”Tužbu pokrećem definitivno, samo je pitanje protiv koga sve, i da li će neka institucija biti predmet tužbe”.

Građani prijavljuju zloupotrebe

Redakciji “Vijesti” se javio i čitalac Miloš Burzanović koji je kazao da potpisom nije dao podršku nijednom kandidatu, a u evidenciji piše da je dao podršku Raduloviću.

POGLEDAJTE JOŠ:

Čitateljka, koja je želela da ostane anonimna, je kazala da je njena majka samo dala potpis podrške kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, a da na aplikaciji piše da je, pored podrške njemu, dva puta podržala i Radulovića. Ona je dostavila “Vijestima” skrinšot gde se to vidi i najavila da će o tome obavestiti Državnu izbornu komisiju.

I čitalac R.B. je takođe saopštio da nije dao potpis podrške predsedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću iako je to utvrdio elektronskom proverom potpisa.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare