Izrael je započeo opsežne vazdušne i kopnene napade na Dženin od ponedeljka ujutru, pogodivši „operativni komandni centar“ Palestine, što predstavlja dodatnu eskalaciju u okupiranom gradu na Zapadnoj obali koji je središte oružanog palestinskog otpora.

Napadi su bili početak „opsežnih antiterorističkih napora“ usredsređenih na gusto naseljeni izbeglički kamp u Dženinu, prema izraelskim zvaničnicima. Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, najmanje osam ljudi je poginulo, a 50 je povređeno, a 10 je u kritičnom stanju. Izraelske odbrambene snage, koje su ušle u to područje sa oko 1.000 vojnika, saopštile su da će se operacija nastaviti na neodređeno vreme.

Izrael Palestina Foto:REUTERS/Amir Cohen

„Radićemo to sve dok bude potrebno, trenutno nema vremenskog okvira za ovo“, rekao je novinarima potpukovnik Ričard Hekt, portparol izraelske vojske.

Još jednog Palestinca su vojnici ubili u blizini grada Ramala dok su protestovali zbog napada na Dženin.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stanovnici Dženina prijavili su pucnjavu, bespilotne letelice i eksplozije na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama. Stanovnici su prijavili da su sa izraelskih brojeva telefona primali tekstualne poruke koje su ih upozoravale da ostanu unutra radi njihove zaštite. Odvojene poruke upućene militantima savetovale su im da se „predaju radi njihove bezbednosti i bezbednosti svih oko njih“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare