Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Od početka sukoba u Sudanu u aprilu ove godine oko 500 dece je umrlo od gladi, uključujući dvadesetak beba u sirotištu u prestonici Kartumu kojim rukovodi vlada, saopštila je danas organizacija Save the Children.

U saopštenju ove organizacije se navodi da najmanje 31.000 dece nema pristup lečenju od neuhranjenosti i od povezanih bolesti s obzirom da je ova dobrotvorna organizacija bila primorana da zatvori 57 svojih centara za ishranu u Sudanu, prenosi AP.

Foto:Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia

Sudan je upao u haos nakon što je 15. aprila, posle višemesečnih tenzija između vojske i suparničke paravojne frakcije, situacija eskalirala u otvorene oružane sukobe koji su Kartum i druga urbana područja pretvorili u bojno polje.

Mnogi građani Sudana žive bez vode i struje, a zdravstveni sistem u toj zemlji je gotovo potpuno urušen.

Pročitajte još...

Procenjuje se da je u nasilju u Sudanu poginulo najmanje 4.000 ljudi, rekla je Liz Trosel, portparol Kancelarije UN za ljudska prava, ali aktivisti i lekari na terenu tvrde da je broj smrtnih slučajeva verovatno daleko veći.

Više od 4,4 miliona ljudi bilo je prinuđeno da napusti svoje domove i skloni se od nasilja u sigurnija područja Sudana, ili da prebegne u susedne zemlje, pokazuju podaci Agencije za migracije Ujedinjenih nacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar