London protest podrške Palestine Foto:HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Od početka sukoba Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze, broj slučajeva zločina iz mržnje, u Londonu je porastao javlja BBC.

Ovog meseca je broj antisemitskih zločina iz mržnje u britanskoj prestinici porastao na 408 takvih krivičnih dela, u poređenju sa 28 u istom periodu prošle godine.

Islamofobični zločini iz mržnje takođe su u porastu, sa 65 krivičnih dela prošlog oktobra na 174 do sada ovog meseca.
Londonska Metropoliten policija saopštila je da je izvršila 75 hapšenja povezanih sa sukobom između Izraela i Gaze, kao i da istražuje 10 potencijalnih kršenja zakona o terorizmu.

London protest podrške Palestine Foto:Tanjug/AP Photo/David Cliff

Nova statistika o kriminalu objavljena je usred upozorenja bezbednosnih i društvenih ličnosti da bi zločini iz mržnje i radikalizacija u zemlji mogli biti podstaknuti događajima na Bliskom istoku.

U Londonu se, inače, tokom dana očekuje veliki propalestinski protest. Komandir policije Kajl Gordon, koji će predvoditi operaciju oko tog protesta, rekao je da će skup biti kontrolisan „do granice zakona“ i da će uključivati razgovore o „svemu što smo naučili iz prethodnih nedelja“.

London protest podrške Palestine Foto:Tanjug/AP Photo/David Cliff

On je, međutim, odbio da iznese detalje o tome šta će policajci uraditi ako se tokom protesta pojave ljudi koji pozivaju na džihad.

Pročitajte još...

Snimak čoveka koji drži govor o džihadu na jednom manjem protestu blizu glavnog marša 21. oktobra, naveo je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman da ispita komesara Metropoliten policije Marka Roulija o tome zašto nisu izvršena hapšenja.

„Ako neko poziva na džihad posebno protiv Izraela, oficiri će intervenisati, prikupiti informacije. Radićemo sa kolegama (iz uprave za borbu protiv terorizma) da vidimo šta je najbolji način“, rekao je Gordon.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar