Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Profimedia, Facebook

Žena čiji su roditelji otrovani ugljen-monoksidom tokom odmora u Egiptu rekla je da je njena porodica „slomljena bez njih“.

Džon i Suzan Kuper (69 i 63 godine), umrli su nakon što im je pozlilo u hotelskoj sobi nakon što je pesticid poprskan u susednu sobu da ubije stenice, presudio je mrtvozornik u petak.

Par iz Barnlija, Lankašir, uživao je u odmoru dok je boravio u hotelu Steigenberger Akua Magic u letovalištu Hurgada na Crvenom moru, rečeno je u istrazi o njihovoj smrti.

Keli Ormerod je bila na odmoru sa svojim roditeljima, koje je opisala kao sposobne i zdrave za svoje godine, njihovo troje unučadi i porodičnim prijateljima, prenosi Gardijan.

U vreme ručka, osmog dana njihovog odmora, soba pored Kuperovih, koja je imala vrata koja su bila zaključana, poprskana je pesticidom poznatim kao Lambda zbog zaraze stenicama.

Pesticid je razblažen dihlorometanom, hemikalijom koja stvara ugljen monoksid, saopštila je istraga. Soba je tada zapečaćena maskirnom trakom oko vrata i nekoliko sati kasnije par se vratio u svoju sobu kako bi prenoćili.

Ormerodova ćerka Moli (12) koja je bila u krevetu za jednu osobu u sobi bake i dede, počela je da se oseća loše i Kuper ju je u ranim satima odveo u sobu njene majke.

Sledećeg jutra Ormerod je pokucala na vrata njenih roditelja nakon što se nisu pojavili na doručku. Zatekla je oca, građevinara, i majku, blagajnicu, teško bolesne. Njen otac je proglašen mrtvim u sobi, a majka nekoliko sati kasnije u bolnici.

Dr Džejms Adeli, stariji mrtvozornik Lankašira, istakao je da je smrt 21. avgusta 2018. prouzrokovana prskanjem pesticida koji sadrži dihlorometan u susednoj prostoriji i da je par potom udahnuo paru, što je dovelo do njihove smrti od trovanje ugljen-monoksidom.

Rekao je da je prskanje stvorilo dovoljno pare da prođe ispod susednih vrata i otruje par.

PROČITAJTE JOŠ:

U izjavi pročitanoj ispred suda mrtvozornika u Prestonu u petak, Ormerod je rekao: „Naša porodica se još uvek bori da shvati kroz šta smo prošli tog dana i osećamo da se to nikada nije trebalo dogoditi. Poslednjih nekoliko godina bilo je najtraumatičnije vreme za sve nas.

„Morati da ponovo proživljavamo sve na istrazi je bilo mučno, ali to je bilo nešto što smo morali da uradimo za mamu i tatu. Naša porodica je slomljena bez njih“, dodala je ćerka.

Ranije je u trodnevnoj istrazi saslušan profesor Robert Čilkot, stručnjak za toksikologiju. On je na saslušanju rekao da je u manje razvijenim zemljama pesticid Lambda ponekad razblažen dihlorometanom, što dovodi do toga da telo metabolizuje ili unosi ugljen-monoksid.

Patolog iz Ministarstva unutrašnjih poslova dr Čarls Vilson rekao je na saslušanju da hotelska soba Kuperovih nije obezbeđena i da bi bilo „nezamislivo“ da takve mere ne budu preduzete u slučaju dvostruke smrti u hotelu u Velikoj Britaniji.

Adeli je rekao da je smrt Suzan Kuper bila brza, ali je medicinski tretman joj je pružen opisao je kao „potpuno nedovoljan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare