Gasprom
Gasprom Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je poslednjih nedelja ispunjavala svoje ugovorne obaveze o snabdevanju gasom, ali je odbila da isporuči dodatne količine za popunu skladišta u Evropi, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žosep Borelj.

„Poslednjih nedelja, uprkos tome što se Rusija strogo pridržava svojih ugovornih obaveza, ruska državna kompanija Gasprom odbila je da izvrši dodatne isporuke za popunu evropskih skladišta, što je dodatno povećalo previranja na tržištu“, napisao je Borelj u svom blogu, uoči sastanka Saveta za energetiku EU-SAD, koji će biti održan sutra, prenosi Sputnjik.

Šef evropske diplomatije naveo je da su cene gasa u Evropskoj uniji šest do deset puta više nego pre godinu dana.

„Cene energenata porasle su zbog globalnih problema sa ponudom i potražnjom. Cene gasa u Evropskoj uniji su šest do deset puta više nego pre godinu dana, što stvara veći pritisak na cene električne energije zbog načina na koji se one određuju na tržištu u Evropi“, objasnio je Borelj.

On je istakao da su teškoće sa isporukama gasa u Evropi izazvane „krizom u odnosima sa Rusijom“.

„Energetika je oduvek bila jedno od najvažnijih geopolitičkih pitanja, a s obzirom na visoke cene i poteškoće u isporukama gasa izazvanih krizom u odnosima sa Rusijom, ova tema je na vrhu našeg dnevnog reda“, napisao je Borelj.

On je ukazao da je neophodno raditi na kratkoročnim izazovima, pridržavajući se pritom dugoročnog cilja prelaska ka nultim emisijama, i dodao da će Savet za energetiku EU-SAD u Vašingtonu ojačati transatlantsku saradnju na tom frontu.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar