Ruski predsednik Vladimir Putin formira mrežu misterioznih privatnih vojnih kompanija širom Rusije kako bi se zaštitio od još jednog Vagnerovog ustanka, piše Business Insider.

Planovi za privatne vojne kompanije, ili „specijalna preduzeća“, navedeni su u novom zakonu koji podiže starosnu granicu za rusku vojsku, tvrdi dalje ovaj medij.

Taj potez ima za cilj suzbijanje sabotaže i unutrašnjih pretnji, navodi se u saopštenju predsednika Dumskog odbora za odbranu Andreja Кartapolova, navodi se u članku.

Izmene su usledile nekoliko nedelja nakon pobune Vagnerovih plaćenika, kada su borci ove paravojne formacije 23. juna preuzeli kontrolu nad gradom Rostov na Donu, a zatim su krenuli na Moskvu pre nego što su je, kroz razgovor sa zvaničnim Kremljom, ustanak zaustavljen.

Iako Putin nije kaznio Jevgenija Prigožina, vođu pobune, pokrenuo je potragu za osumnjičenim izdajnicima u ruskoj vojsci i, kako piše Business Insider, izgleda da se plaši budućih unutrašnjih pretnji svojoj moći.

Prema promenama zakona, Putinove milicije bi bile pod komandom regionalnih guvernera, delovale bi po Putinovom nalogu i bile bi naoružane od strane ruskog Ministarstva odbrane.

Norveški medij Barents Observer, prenosi da je posao tih jedinica da „zaštite državnu granicu, bore se protiv ilegalnih oružanih grupa i protiv stranih sabotažnih i obaveštajnih formacija“, kao i da potiskuju unutrašnje pretnje.

Način na koji će milicije komunicirati sa drugim granama vojnog i obaveštajnog aparata nije odmah jasan. Rusija već ima nacionalnu gardu, a Putin je zaštićen na nekoliko bezbednosnih nivoa.

Nikolaj Sokov, bivši zvaničnik Кremlja, rekao je za Daily Beast da je cilj zakona da se ojača Putinova bezbednost.

„Oni su alat za poboljšanje bezbednosti [što je važno s obzirom na tajne akcije ukrajinske vojne obaveštajne službe] i mogu, po potrebi, da pomognu protiv svake nove pobune“, rekao je Sokov.

Druga ključna funkcija milicije biće odbrana od unutrašnjih napada, nakon serije udara ukrajinskih dronova na ruske gradove.

Ruska invazija na Ukrajinu razotkrila je da Putinova pozicija na vlasti možda nije tako čvrsta kao što se verovalo, piše Business Insider, a bivši obaveštajni zvaničnici rekli su za taj medij da bi dalji ozbiljni neuspesi u Ukrajini mogli da dovedu do smene Putina sa vlasti.

BONUS VIDEO: Koliko su Vagnerovci oslabili Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar