Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Bivši potpredsednik izraelske vlade Gideon Sar izjavio je za britansku publikaciju Jewish News da će njegova zemlja pristati na privremeni prekid vatre u Gazi kako bi olakšala oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Sar, koji je bio i izraelski ministar pravde do 2022. godine i bivši politički protivnik premijera Benjamina Netanijahua, nije rekao kada očekuje da će se to dogoditi, te je isključio dugotrajno primirje.

„To će biti privremeni, kratki prekid vatre kako bismo izukli naše taoce. U toku su pregovori i to će se postići“, dodao je.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu, dosad je negirao da će doći do kratkotrajnog primirja. Na početku sukoba s Hamasom odbacio je  predlog petodnevnog prekida  vatre u zamenu za oslobađanje talaca i od tada je ostao dosledan svom stavu.

Sar je u intervjuu dodao da izraelska vojska „nastavlja da vrši svoju misiju, ubijajući teroriste i razbijajući Hamasovu infrastrukturu u Gazi“, te je pozdravio „značajna postignuća“ Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Što se tiče tekuće operacije IDF-a u bolnici al-Šifa u Gazi, rekao je za Jewish News da su “delovali u pravom trenutku“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar