Foto:Shutterstock

Bivši brazilski predsednik desnog centra Fernando Kolor de Melo osuđen je juče na brazilskom Vrhovnom sudu na osam godina i deset meseci zatvora zbog korupcije u okviru afere Ekspresno pranje u koju su umešane firme BTP-a.

Kolor (73), prvi brazilski predsednik izabran na opštim izborima nakon vojne diktature, optužen je da je primio mito u iznosu oko 3,8 milijona evra dok je bio senator, između 2010. i 2014. godine.

Kako navodi državno tužilaštvo, izvršeno je četrdesetak uplata koje su trebale „na nezakonit način“ olakšati potpisivanje ugovora između građevinske firme i podružnice državne naftne kompanije Petrobrasa.

Pročitajte još:

Osam od deset sudija Vrhovnog suda danas je glasalo za osuđujuću presudu. Sudija izvestilac j u predmetu Edson Fahin ocenio je da je bivši predsednik iskoristio „politički uticaj kako bi olakšao potpisivanje ugovora“ i podsetio da je maksimalna kazna za takvo krivično delo 33 godine zatvora.

Dela „dokazana“ u istrazi „su vrlo teška“ i „svedoče o nesrećnoj zloupotrebi javne vlasti za lično bogaćenje“, rekao je Fahin u sredu, tokom poslednjeg dana suđenja. Obrana je odbila sve optužbe. Istraga je pokrenuta u okviru afere Ekspresno pranje koja je 2014. potresla brazilsku političku scenu.

BONUS VIDEO Katastrofalne poplave u Brazilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar