Luiz Inacio Lula da Silva, Žair Bolsonaro Foto: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA, Globo / Zuma Press / Profimedia, Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres, Shutterstock

Lula da Silva postao je novi predsednik Brazila i u tesnoj izbornoj trci pobedio doskorašnjeg predsednika ove države Žaira Bolsonara. Bivši, ali i budući brazilski predsednik, koji je na čelu zemlje bio od 2003. do 2010, bio je u zatvoru četiri godine zbog korupcije. Tada je izgledalo je da mu je politička karijera gotova. Međutim, loši politički potezi Bolsonara doveli su do toga da se "vrati u igru".

Naime, novi-stari predsednik Brazila je pušten iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudija koji je predsedavao njegovim suđenjem bio pristrasan i sada je ostvario jedan od najneočekivanijih političkih povrataka u skorijoj istoriji.

U drugom krugu predsedničkih izbora pobedio je Bolsonara sa osvojenih 50,83 odsto, dok je njegov protivnik dobio 49,7 odsto.

Za povratak na vlast Lula bi mogao da zahvali ne samo svojoj borbenosti i populističkom šarmu, zbog čega ga je bivši američki predsednik Barak Obama jednom nazvao „najpopularnijim predsednikom na Zemlji“, nego i sve većoj zabrinutosti građana zbog širenja nejednakosti, što je dovelo do novog talasa uspona levičara na vlast u Latinskoj Americi zadnjih godina.

Luiz Inacio Lula da Silva Foto:Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Lula je takođe uspešno iskoristio čežnju Brazilaca za prosperitetnijim danima svog predsedništva, kada je zemlja, do tada 13., postala sedma najveća ekonomija sveta.

„Imali smo nekoliko zaista dobrih godina. Ljudi su za tim nostalgični“, rekao je Marčelo Franka, 62-godišnji pisac.

Tokom njegovog mandata Brazil „procvetao“

Gotovo se svi slažu da će Lula teško da ponovi svoje ranije uspehe jer se politička i ekonomska situacija dramatično promenila. Brazilski rast u prva dva Lulina mandata podsticala je rastuća globalna potražnja za robom kao što su soja i gvožđe, kao i otkriće najvećih rezervi nafte u istoriji zemlje.

Lula da Silva Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Njegovi najvažniji socijalni programi su program iskorenjivanja gladi i finansijska pomoć za porodice koje školuju i vakcinišu svoju decu.

Za vreme prvog Da Silvinog mandata, broj siromašnih u Brazilu je smanjen za 27,7 odsto.

Dete iz radničke klase

Inače, da Sailva je rođen kao sedmo od osmoro dece siromašne radničke porodice iz savezne države Pernambuko.

Naučio je da piše sa 10 godina i napustio je školu posle četiri razreda. Počeo je da radi sa 12 godina kao čistač cipela i ulični prodavac.

Promenio je više poslova i postao blizak levičarskom sindikalnom pokretu, a 1975. godine postao je predsednik sindikata metalaca u okolini Sao Paoula.

Pročitajte još:

Grupa intelektualaca i sindikalnih radnika, uključujući Lulu, 10. februara 1980. godine osnovala je Radničku partiju.

To je bila levičarska stranka osnovana u uslovima vojne diktature. Lula je 1986. godine izabran za poslanika u Nacionalnom kongresu.

Kasnije je odlučio da se više ne kandiduje za poslanika, već da radi na širenju partije i da se kandiduje na predsedničkim izborima, što je pokušao već 1989. godine.

Pre uspeha na predsedničkim izborima 2002. godine, Lula je bio levičar koji je zagovarao drastičnu reformu brazilskog društva.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar