Zair Bolsonaro
Žair Bolsonaro Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilska policija uhapsila je političara Roberta Džefersona, koji je u napadu vatrenim oružjem i granatama ranio dvojicu policajaca koji su pokušali da ga privedu.

Džeferson, bivši poslanik i bliski saveznik predsednika Brazila Žaira Bolsonara, posle napada zaključao se u kuću, koju je policija opkolila, a svojim pristalicama je putem društvenih mreža saopštio da se neće predati, prenosi AP.

Nakon višecasovne opsade, Džeferson je uhapšen kasno sinoć po lokalnom vremenu.

Policija je saopštila da će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog pokušaja ubistva.

„Ni u koga nisam pucao da bih ih pogodio. Pucao sam u njihov auto i blizu njih. Bilo ih je četvoro, trčali su…“, naveo je Džeferson u snimku objavljenom putem aplikacije za razmenu poruka Votsap.

Bolsonaro je ubrzo nakon pucnjave kritikovao Džefersona, osudio je njegove izjave protiv sudija Vrhovnog suda, uključujući pretnje i uvrede koje su dovele do prvobitnog hapšenja i napada, u nastojanjima da se od njega distancira.

Incident se dogodio uoči brazilskih predsedničkih izbora, nakon odluke pravosudnih organa da se odgovorni za širenje dezinformacija i antidemokratske retorike preventivno privedu uoči glasanja 30. oktobra.

Džeferson je trebalo da bude preventivno zatvoren zbog navodnih pretnji sudijama, a ta odluka je prvobitno izazvala gnev Bolsonarove stranke i pristalica, koji su odluku suda ocenili kao “cenzuru i napad na slobodu govora”, prenosi AP.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar