Profesor političkih nauka Dejan Mihailović Foto: N1

Profesor političkih nauka iz Meksika Dejan Mihailović kaže da postoji mogućnost da predsednik Brazila Žair Bolsonaro ne prizna rezutlate drugog kruga izbora.

Kako je rekao, dobar deo njegovog biračkog tela nastupa agresivno u medijima i društvenim mrežama, i oko 26 odsto njegovih birača smatra da on ne treba da prizna rezultate ako izgubi od Inasija Lula da Silve, koji je favorit.

“Što se tiče nasleđa Bolsonarove administracije, ono je uglavnom negativno”, objašnjava Mihailović u emisiji Global fokus na N1.

Kako navodi, to je najpre zbog nepsremnog reagovanja na pandemiju koronavirusa, ali i na globalnu recesiju, usporavanje ekonomskog rasta i ukidanje socijalnih programa.

Na pitanje kako to da onda prilično dobro stoji njegova podrška u biračkom telu, Mihailović objašnjava da ima saveznike u finansijsko-bankarskom lobiju, agroindistrijskom lobiju i evangelističkom lobiju, od kojih je potonji – “veoma bitan činilac na izborima”.

“Postoje određeni delovi društva koji u njemu vide spasioca”, rekao je Mihailović.

Sa desničarskom populističkom retorikom i seksističkim izjavama, Bolsonaro je polarizovao ljude, koji su drastično za ili protiv njega, dodaje profesor.

Na pitanje kako bi izbor Lula da Silve uticao na odnose Brazila sa SAD, Rusijom i Kinom, Mihailović govori da bi to ojačalo poziciju zemlje u regionu i savezu BRIKS (Brazila, Rusije, Kine, Indije i Severne Afrike).

Kako navodi, došlo bi do strateškog približavanja Kini, delimično i Rusiji, ali i održavanja partnerskih veza sa SAD.

***

BONUS VIDEO: Brazilski hevi metalci se poklonili publici na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar