Denis Bećirović Foto:Nangka Press / AFP / Profimedia

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravi u Njujorku, gde će se u sredu, 15. maja, obratiti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u BiH.

Bećirović je izjavio da će svoje obraćanje iskoristiti da ukaže na neke od najvećih problema koje ima BiH.

„Između ostalog, nameravam reći da u BiH svedočimo ozbiljnim i brutalnim napadima na ključne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i na ustavni poredak BiH“, kazao je on za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Prema njegovim rečima, to su konstatovali i Savet za primenu mira (PIK), kao i brojne države u Evropskoj uniji, na Zapadu i u drugim dijelovima sveta.

Na istoj sednici obratiće se i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Bećirović je dalje naveo da će posetu Njujorku iskoristiti za lobiranje za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi se uskoro trebalo da nađe pred Generalnom skupštinom UN.

„Nameravam da dodatno nekim državama ukažem na važnost usvajanja ove rezolucije, koja je zasnovana na pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija. Nijedan genocid nakon Drugog svetskog rata nije tako dokumentovan kao počinjeni genocid u i oko Srebrenice“, rekao je on.

Ocenio je da i Srbija treba da poštuje žrtve genocida, Ujedinjene nacije i sudove UN.

„Bilo dobro za zvaničnike Srbije da prihvate sadržaj deklaracije skupštine Srbije iz 2010. godine, jer se u toj deklaraciji priznaju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija“, kazao je Bećirović.

Ključni cijevi rezolucije o Srebrenici, naveo je on, su da se ojača kultura mira, ohrabri proces pravde, istine i izgradnje poverenja u regiji, kao i da se afirmiše kultura sećanja i borba protiv onih koji negiraju genocid.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare