Denis Bećirović Foto:Nangka Press / AFP / Profimedia

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da u BiH već šesti mesec traje otvoreni napad na Ustav i ustavno-pravni poredak zemlje. "Stanje je ekstremno ozbiljno. To nije samo moja lična ocena, već i stav iznet od strane skoro svih ključnih lidera na Zapadu", napisao je Bećirović u osvrtu za Juronjuz.

Ocenio je da bi se, ako se pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ne zaustave, izostanak delovanja mogao protumačiti kao ohrabrenje da se pređe u sledeću fazu povećanja tenzija, što bi moglo dovesti do destabilizacije cele regije.

„Znajući šta se sada zna, posle skoro dve godine ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, Zapad može i treba sprečiti da eskalacija tog rata izazove sukobe na Zapadnom Balkanu i dalje širom Evrope“, naglasio je Bećirović.

Denis Bećirović Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Dalje je ocenio da bi otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU bila važna politička poruka o spremnosti EU da sa BiH pokrene proces koji bi proizveo suštinske i vidljive reforme.

„To je proces koji bi sasvim sigurno imao pozitivne učinke na bh. društvo u celini i koji bi značio priznanje i valorizaciju ostvarenog napretka na evropskom putu“, naveo je Bećirović.

S druge strane, kazao je, dalje odlaganje i dugo čekanje dovodi do gubitka entuzijazma, ali i poverenja građana u verodostojnost procesa evropskih integracija.

„Očekujem da će Evropsko veće u martu pružiti priliku BiH da demonstrira svoju posvećenost evropskim vrednostima – priliku da ojačamo našu međusobnu povezanost i saradnju“, naglasio je Bećirović.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, krivci za trenutnu blokadu na evropskom putu BiH su domaći antievropljani.

„Oni pokazuju nezainteresovanost za EU članstvo, jer znaju da ulazak u EU predstavlja usklađivanje sa EU zakonima i standardima“, ocenio je stava je Bećirović.

Dodao je da bi evropsko pravno okruženje značilo gubitak postojećih privilegija za mnoge od njih, a za neke i gubitak slobode, jer su povezani s kriminalnim radnjama i korupcijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar