Poplave u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia, STR / AFP / Profimedia

Ekstremno jaka kiša nastavlja da pada u južnom regionu Japana - Kjušuu, povećavajući rizik od klizišta. Vlasti su već izdale naredbu za evakuaciju oko 360.000 stanovnika grada Kumamoto, a apokaliptični prizori obilaze svet.

Meteorološki zvaničnici apeluju na ljude da budu oprezni zbog klizišta, poplava i nabujale reke i provere najnovije informacije o evakuaciji kako bi osigurali svoju bezbednost.

Poplava u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Japanska meteorološka agencija kaže da se razvijeni kišni oblaci nadvijaju nad Kjušuom od nedelje uveče. U prefekturi Kumamoto jedan za drugim pojavljuju se pojasevi kišnih oblaka. U selu Nišihara je u ponedeljak ujutru za sat vremena palo 93 milimetra kiše.

Poplava u Japanu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Fotografije sa lica mesta svedoče o dramatičnom stanju na terenu. Nivo vode neprestano nadolazi, a na pojedinim mestima se urušava infrastruktura.

Poplava u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Objavljene su i fotografije na kojima se vidi kako se most srušio, dok voda nestavlja da teče nekontrolisano. Na pojedinim slikama se vidi i kako automobili voze kroz poplavljene ulice u polja.

Poplava u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Rizik od klizišta porastao je na izuzetno visok nivo u Kumamotu, Fukuoki, Oiti, Mijazakiju, Sagi i Jamagučiju, a u nekim oblastima su već izdata upozorenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Reka u Kumamotu se izlila. Ostale u Kjušuu su na opasnom nivou. Opštinske vlasti u regionu izdale su naredbe za evakuaciju za mnoga područja.

Poplava u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

U periodu od 24 sata, tačnije do utorka ujutru, očekuje se do 250 milimetara kiše na severu Kjušua, a 200 milimetara na jugu regiona.

Poplava u Japanu Foto: STR / AFP / Profimedia

Zemlja u delovima Kjušua je rastresena zbog kiše. Meteorološki zvaničnici upozoravaju na klizišta, poplave u nižim područjima, nabujale reke, munje i jak vetar, uključujući i tornada.

BONUS VIDEO: Kataklizma u Japanu