Kijev Foto:Tanjug/AP Photo/Adam Schreck

"Mnogo eksplozija odjekuje Kijevom. Ceo centar grada je napadnut, ja sam sa porodicom u podrumu naše zgrade. Plašimo se jako...", kaže za Nova.rs Anastasija koja se trenutno nalazi u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, koji je od ranog jutra pod snažnim raketiranjem.

Serija eksplozija dogodila se jutros u Kijevu, potvrdili su tamošnji zvaničnici. Kako kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, nekoliko eksplozija odjeknulo je u okrugu Ševčenko.

Raketiranje je počelo oko 8.30 ujutru, a tada su odjeknule najmanje četiri eksplozije. Brojni automobili su zapaljeni, a građevine uništene.

Jedna od raketa, naveli su kijevski zvaničnici, pala je kod spomenika Gruševskom, koji se nalazi u neposrednom centru grada.

Ove navode za naš portal potvrdili su Anastasija (25) i Roman (30), koji se trenutno nalaze u Kijevu.

Granatiranje centre Kijeva
Granatiranje centra Kijeva

„Mnogo eksplozija trenutno odjekuje Kijevom. Ceo centar grada je napadnut, stalno čujem nove sirene i eksplozije. Plašimo se jako… Ja sam sa porodicom u podrumu naše zgrade. Već su napali Majdan i područje oko Univerziteta, to se desilo pre 15 minuta. Dve rakete su proletele iznad moje kuće, evo sad ih opet čujem“, ispričala nam je Anastasija.

Prema Anastasijinim rečima, pogođena je i železnička stanica i termoelektrana, što je prouzrokovalo prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Kijeva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Roman se takođe nalazi u skloništu i kaže da se nada da će granatiranje uskoro prestati.

„Zasad smo na sigurnom, ne smemo nikako da izlazimo napolje. Svi su u kućama ili u skloništima. Tačno je da su pogodili Majdan, odmah ispred hotela. Ja sam video rakete sa mog prozora. Trenutno ne mogu ništa da vidim, samo sedimo u skloništu i nadamo se da će prestati“, kaže on.

Cela Ukrajina pod granatama

Prema navodima lokalnih zvaničnika, najmanje 30 ljudi je ranjeno, a pet je poginulo u granatiranju grada. Pored Kijeva, ruske snage izvode i snažne napade na Lavov, Dnjepar, Harkov, Zaporožje i Odesu.

Kijev Foto:REUTERS/Gleb Garanich/Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je video iz Kijeva, uz poruku da Rusija pokušava da „Ukrajincu izbriše sa lica zemlje“.

„Na 229. dan rata pokušavaju da nas unište i izbrišu sa lica zemlje. Uništavaju naše ljude koji spavaju u svojim domovima u Zaporožju, ubijaju ljude na putu do posla u Dnjepru i Kijevu. Sirene non stop odjekuju širom Ukrajine. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Molim vas da ne napuštate skloništa. Čuvajte sebe i one koje volite, ajde da se držimo zajedno“, poručio je Zelenski uz video snimak iz Kijeva.

BONUS VIDEO Jake eksplozije odjekuju u centru Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare