Foto: Printscreen Pixsell/Vide

Sinoć oko 23 sata Zagrebom je odjeknula snažna eksplozija. Prouzokvao ju je pad bespilotne letelica Tu-141 Striž, koja je prema poslednjim informacijama u Hrvatsku doletela preko Mađarske. Nakon pojave privih informacija o incidentu u javnosti su se pojavile razne verzije događaja, a svoje viđenje u autorskom tekstu izneo je i Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik portala Tango Siks.

Tekst sa potala Tango siks prenosimo u celosti:

Pročitajte još:

Kasno sinoć nešto je pogodilo Zagreb.

Rano jutros Hrvatska je zvanično potvrdila da je u pitanju bezposadna letelica vojnog tipa, da je došla iz Mađarske, da je letela brzinom od 700 km/č, na visini od 1300 metara.

Ovaj, gotovo filmski događaj, dogodio se sinoć oko ponoći u zagrebačkom kvartu Jarun. Prvi izveštaji sa lica mesta koje su Zagrepčani kačili na društvene mreže prikazivali su veći krater a tokom noći pojavile su se fotografije metalnih delova. Pojavila se i priča o padobranu koji je jutros i fotografisan na drvetu nedaleko od kratera. Hrvatski mediji javljaju da je u toku policijski uviđaj koji će, kako se očekuje, razotkriti ovu misteriju. Misteriju koja može imati veze sa ratom u Ukrajini kako je sinoć javio Drive.

Ukoliko je tačno da je u pitanju „zalutali“ dron iz Ukrajine i da je preleteo duž cele Mađarske, da li je u pitanju loša reakcija integrisanog NATO sistema nadzora vazdušnog prostora ili bi to moglo svakom da se dogodi?

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Po svemu sudeći moglo je svakome da se dogodi, za nijansu možda teže Srbiji.

I dalje nemamo zvanično potvrđenu informaciju da se zaista radi o izviđačkom dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev 141 Striž. Međutim, ukoliko se zaista radi o ovom tipu drona, evo šta se verovatno dogodilo i zbog čega on nije onesposobljen (oboren ili presretnut).

Najlogičnija pretpostavka je da se, iz nekog razloga, pokvario, da je leteo pravolinijski, bez manevrisanja i promena parametara leta. Takav profil leta ga je najverovatnije činio težim ciljem za prepoznavanje na radarima Mađarske i posebno Hrvatske u kojoj je kako vidimo doživeo terminalnu fazu leta. Jutros saznajemo da Hrvatska ima zabelešku parametara profila leta ali nije poznato da li na osnovu njihovih ili mađarskih podataka.

Radi se o maloj odraznoj površini letelice koju su, možda, primarni vojni radari mađarske i hrvatske i zahvatili ali nije bilo kontinuiteta u praćenju cilja pa se on zanemario. U realnoj situaciji, koja se možda dogodila sinoć ako je u pitanju bio pomenuti dron, operater radara vidi cilj u jednom ili dva okretanja antene i posle ga gubi. Moguće je i da se posumnja da je po sredi oblačnost ili nešto treće i zbog toga zanemarjuje taj kontakt kao letelicu.

Ostaje pitanje da li su mađarski i hrvatski vojni sistemi za nadzor neba registrovali cilj ili su ga zanemarili. Da je Hrvatska cilj registrovala i dala uzbunu, treba konstatovati i da ova zemlja ne poseduje ozbiljnije PVO sisteme već samo PVO topove Bofors i lake portabl rakete lansirane sa ramena Strela 2 i 10, Igla i Stinger. Što obaranje ovakvog cilja u miru, sve i da je uzbuna data na vreme čini gotovo nemogućim.

BONUS VIDEO: Pad nepoznate letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare