Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Nepoznati objekat koji se srušio na Zagreb verovatno je bespilotna letelica Tu-141 Striž, koju koristi Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić je rekao da se to može zaključiti po veličini kratera koji se pojavio na mestu pada, po padobranima koji su deo sistema te bespilotne letelice u slučaju prinudnog sletanja ili nekog otkaza, a da na to ukazuju i prvi izveštaju sa lica mesta.

Pročitajte još:

On je rekao da je to stara letelica iz vremena Hladnog rata, koja bukvalno izgleda i ima karakteristike kao avion bez pilota.

Radić je dodao da je tu letelicu Rusija najverovatnije već izbacila iz upotrebe, a da je u Ukrajini manji broj održavan u operativnoj upotrebi i da je tokom prvih dana rata već zabeleženo jedno rušenje ili obaranje iste takve letelice.

Prema njegovim rečima, nikada ne treba isključiti mogućnost da se radi i o nekoj drugoj vrsti objekta, izviđačkoj letelici neke druge zemlje, pa čak i nekom izviđačkom satelitu koji se u poslednje vreme nalaze u zemljinoj orbiti u velikom broju.

„Zbog rata, vazdušni prostori NATO članica su puni izviđačkih aviona, sa posadama i bez njih. To se, doduše, radi nešto istočnije jer se ukrajinska strana obaveštajno podržava i izveštava o pokretima ruske vojske. Takođe, izvidjački avioni AVAKS neprekidno kruže kako bi zamenili u velikoj meri uništeni ukrajinski sistem radarskog osmatranja“, rekao je on.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Radić je rekao da ima razloga da se veruje da deo tih letelica u odlasku i dolasku preleće i preko Zapadnog Balkana a da se obavlja izvidjanje i tog prostora, uključujući i Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kako je tako velika letelica neprimećeno mogla da preleti teritoriju nekoliko zemalja i padne u Zagreb u trenutku visoke borbene gotovosti NATO, kao i šta taj podatak govori o kvalitetu tog sistema zaštite, Radić je rekao da uvek postoji mogućnost da usamljeni objekat prođe.

„Nijedan sistem PVO nije savršen i nema apsolutne zaštite. Nema šanse da se obori sve što leti. I u hladnoratovsko doba, kada su vojske bile veće a stotine radara osmatrale prostor, bilo je nekoliko velikih incidenata“, rekao je on.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Pad nepoznate letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar