Analena Berbok Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je danas Kinu da ne upotrebljava vojnu silu u sporu sa Tajvanom.

„Sporovi se moraju rešavati mirnim putem“, rekla je ona posle razgovora sa svojim kineskim kolegom Ćin Gangom u Pekingu, dodajući da Nemačka sa velikom zabrinutošću prati napetosti u Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.

Berbok je naglasila da bi „jednostrana, nasilna promena statusa kvo bila neprihvatljiva za Evropsku uniju“.

Analena Berbok u poseti Ukrajini Foto:Xander Heinl / imago stock&people / Profimedia

Kina je nedavno održala vojne vežbe oko Tajvana, i saopštila da je testirala vojne sposobnosti u realnim borbenim uslovima, uvežbavjući precizne udare i blokadu ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Kineski ministar Ćin Gang je na zajedničkoj konferenciji sa Berbok nakon sastanka, rekao da ako države žele da poštuju princip jedne Kine, onda bi pravi potez bio da se odlučno suprotstave nezavisnosti Tajvana.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Profimedia, Shutterstock

Po pitanju Ukrajine, Ćin je saopštio da je Kina spremna da nastavi da radi u cilju ostvarenja mira i da se nada da će sve strane uključene u krizu ostati objektivne i uzdržane i raditi zajedno.

„Jedna stvar koju želim da istaknem je uloga Kine po pitanju Ukrajine, naš predlog se svodi na jednu tačku, to je, da ubeđujemo i promovišemo dijalog, a ne želimo da radimo bilo šta što doliva ulje na vatru“, rekao je Ćin.

On je saopštio da je Kina voljna da sarađuje sa Nemačkom na ekonomskom i trgovinskom planu, i da su dve zemlje partneri, a ne protivnici.

Pročitajte još:

Kineski diplomata je još rekao i da bi veštačko kočenje normalne ekonomske i trgovinske saradnje bilo kontraproduktivno.

Analenu Berbok u poseti Kini ne prati poslovna delegacija, kao što je to bio nedavno slučaj sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, već predstavnici Bundestaga.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova trebalo da boravi u Kini od 13. do 15. aprila, odložio je svoju posetu jer je pozitivan na korona virus.

BONUS VIDEO Hapšenja osoba u Nemačkoj zbog planiranja državnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar