Dan nakon što je Kina simulirala „zajedničke precizne udare” na Tajvan tokom vojnih vežbi oko ostrva, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu osudio je akcije Pekinga u intervjuu za CNN i upozorio da „izgleda da se Kina priprema za pokretanje rata protiv Tajvana".

„Pogledajte vojne vežbe, a takođe i njihovu retoriku, izgleda da pokušavaju da se pripreme za pokretanje rata protiv Tajvana“, rekao je Vu.

Upitan da li Tajvan ima osećaj da će do potencijalne kineske vojne akcije, s obzirom na procene američkih obaveštajnih službi da je Si dao instrukcije svojoj vojsci da se pripremi do 2027. godine, Vu je istakao da ima poverenje u tajvansku vojsku.

Si Đinping Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN

„Kineski lideri će dvaput razmisliti pre nego što odluče da upotrebe silu protiv Tajvana. I bez obzira da li je 2025. ili 2027. ili čak i kasnije, Tajvan jednostavno treba da se pripremi“, rekao je on.

Čini se da su vežbe označile prvi put da je kineska mornarica simulirala napade ratnih aviona sa nosača aviona na Tajvan.

Peking je započeo vežbe u subotu, dan nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven vratila iz desetodnevne posete Centralnoj Americi i Sjedinjenim Državama, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem i drugim američkim poslanicima.

Kina odradila vojne vežbe kod granice sa Tajvanom
Foto: AP/printscreen

Peking ih je opisao kao „ozbiljno upozorenje protiv dosluha tajvanskih separatističkih snaga sa spoljnim snagama i neophodan potez za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Upitan da li su troškovi takve posete previsoki, Vu je rekao: „Kina ne može da diktira kako Tajvan sklapa prijateljstva. A ne može ni da diktira kako naši prijatelji žele da pokažu podršku Tajvanu“.

Peking je izveo slične vojne vežbe velikih razmera oko Tajvana prošlog avgusta, nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo.

Te vežbe uključivale su lansiranje kineskih raketa iznad ostrva, nešto što do sada nije viđeno u trenutnim vežbama.

Foto: Profimedia, Grafika: Slađana Đermanović

Kina polaže pravo na Tajvan

Međutim, kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je Tajvan njena teritorija, a poslednjih godina, kako je njegova moć rasla, kineski lider Si Đinping je jasno stavio do znanja svoje ambicije da se „ponovno ujedini“ sa ostrvom – silom ako je potrebno.

Kineske vežbe su se poklopile i sa državnom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona, koga je Si dočekao u Pekingu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Posle njegovog sastanka, Makron je izgleda postavio pitanje da li Francuska treba da se uključi u krizu na Tajvanu, rekavši novinarima da bi „najgora stvar bila pomisao da Evropljani moraju da postanemo sledbenici i da se prilagode američkom ritmu ili kineskoj preteranoj reakciji“. Francuski zvaničnici su kasnije rekli da su njegovi komentari pogrešno protumačeni. Vu je rekao za CNN da je Tajpej zatražio od Francuske pojašnjenje.

Kako su se tenzije između SAD i Kine pogoršale zbog Tajvana, predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD vojno braniti ostrvo ako Kina napadne.

SAD su, kroz Zakon o odnosima sa Tajvanom, zakonski obavezne da Tajvanu obezbede odbrambeno oružje, ali zvaničnici ostaju namerno nejasni o tome da li će SAD braniti Tajvan u slučaju kineskog napada.

BONUS VIDEO Balon pada u vodu u Kini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar