Foto:profimedia.rs

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena u „četiri oka“ ohrabruje ukrajinske lidere da signaliziraju otvorenost za pregovore sa Rusijom i odustanu od stava koji je i ukrajinski predsednik Vladmir Zelenski mnogo puta javno ponovio da neće učestvovati u mirovnim pregovorima osim ako ruski predsednik Vladimir Putin ne bude smenjen sa vlasti, piše „Vašington post“.

Prema navodima američkog lista, koji se poziva na neimenovane izvore, ali upoznate sa situacijom, zahtev američkih zvaničnika nema za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već da „osigura da vlada u Kijevu održi podršku drugih nacija“.

Kako se navodi, američki zvaničnici dele procenu svojih ukrajinskih kolega da Putin, za sada, nije ozbiljan u vezi sa pregovorima, ali smatraju da je odluka ukrajinskog predsednika da ne razgovara sa Putinom izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde je rat doveo do manje dostupnosti i veće cene hrane i goriva.

„Umor od Ukrajine je stvarna stvar za neke od naših partnera“, rekao je jedan američki zvaničnik za „Vašington post“.

Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U SAD ankete pokazuju slabu podršku među republikancima za nastavak finansiranja ukrajinske vojske na sadašnjem nivou, koji je Ukrajini doneo milijarde u oružju. Prema anketi koju je 3. novembra objavio „Vol Strit Džornal“, 48 odsto republikanaca reklo je da Sjedinjene Države čine „previše“ da podrže Ukrajinu, u odnosu na 6 odsto u martu.

Uslovi Zelenskog za pregovore

U prvom mesecu rata, Rusija i Ukrajina su vodile razgovore u kojima je Ukrajina obećala da će ostati neutralna u zamenu za povratak svojih teritorija. Ali Rusija je pozvala Ukrajinu da prizna anektirane teritorije i da pristane na „demilitarizaciju i denacifikaciju“. Nakon toga, usledio je sastanak ministara spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Dimitra Kulebe u aprilu u Antaliji, ali drugih sastanaka nakon toga nije bilo. Kako sada deluje, pegovori su u „mrtvoj fazi“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajina spremna da uđe u pregovore sa Rusijom, ali samo ako ruske trupe napuste sve delove Ukrajine, uključujući i Krim i istočne delove Donbasa koje Rusija kontroliše od 2014. godine i ako Rusi koji su počinili ratne zločine bude izvedeni pred sud, prenosi Gardijan.

Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Zelenski je takođe jasno stavio do znanja da neće voditi pregovore sa aktuelnim rukovodstvom u Rusiji. Prošlog meseca je potpisao dekret kojim se precizira da će Ukrajina pregovarati samo sa ruskim predsednikom koji nasledi Vladimira Putina.

Teška situacija širom Ukrajine

Istovremeno, nastavljaju se borbe u Ukrajini.

Ruski zvaničnici tvrde da se Kijev sprema da pokuša drugu ofanzivu kako bi povratio veći deo okupirane Hersonske oblasti. Ponovno preuzimanje Hersona bi imalo ogromnu simboličku i logističku vrednost za Ukrajinu, jer Rusija želi sa tog područja da obezbedi vodosnabdevanje za Krim, kao i za kopneni deo Rusije.

Ruske snage tokom prošlog meseca sistematski su ciljale kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Desetine elektrana, trafostanica i drugih delova ukrajinskog energetskog sistema ozbiljno je oštećeno u ruskim napadima. Ukrajinske vlasti su bile prinuđene na restrikcije struje širom zemlje kako bi obnovile uništenu mrežu.

Foto:AFP / AFP / Profimedia; Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia; ; UMA Press Wire Service)

Vladimir Kudricki, šef ukrajinske državne energetske kompanije Ukrenergo, rekao je za „Gardijan“ da Rusija pokušava da uništi energetski sektor Ukrajine. On je rekao da je situacija krična, jer nije moguće popraviti mrežu onom brzinom kojom se uništava. Posebno je na udaru ukrajinska prestonica Kijev, pa se ovaj grad poslednjih dana suočava sa teškom situacijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Klično je rekao da ne isključuje scenario u kojem će se glavni grad suočiti sa potpunim nestankom struje. U slučaju potpunog nestanka struje, rekao je da bi stanovnici Kijeva trebalo da ostanu kod rođaka van glavnog grada. Kličko je pozvao ljude u Kijevu da ne budu pesimisti, rekavši da samo „savetuje ljudima da se pripreme za različite scenarije“.

„Učinićemo sve što zavisi od nas da se takav scenario ne dogodi“, naveo je Kličko.

Vol Strit Džurnal: Tajni sastanci Putinovih i Bajdenovih ljudi

Američki list „Vol Strit Džurnal“ objavio je da je Džejk Salivan, savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, tokom poslednjih meseci učestvovao u poverljivim razgovorima sa najvišim pomoćnicima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako list navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa ovim sastancima, Salivan se sastajao sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, i Jurijem Ušakovim, Putinovim savetnikom za spoljnu politiku. Cilj sastanaka bio je smanjenje rizika od šireg sukoba i upozorenje za Moskvu da ne koristi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje. Iza Kremlja nisu želeli da komentarišu saznanja američkog.

BONUS VIDEO: Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama