Kristofer Hil Foto: Guo Yina / Zuma Press / Profimedia

Američki diplomata Kristofer Hil, dolaskom na ambasadorsko mesto u Beograd, zapravo se vraća u region u kojem je dugo bio na različitim diplomatskim funkcjama. Važi za tvrdog i nezgodnog pregovarača, a taj status potvrdio je i u periodu kada je bio na funkciji specijalnog izaslanika za Kosovo.

Kristofer Hil je ime dobro poznato ovdašnjoj javnosti.

Bio je specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država koji je imao jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Kako kosovsko pitanje do danas nije rešeno, čini se da ovaj američki diplomata na ove prostore vraća da završi započeto.

Znamo čoveka

„Znamo čoveka“, bio je prvi komentar bivšeg srpskog diplomate Srećka Đukića na vest da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji.

U diplomatiji važi za pregovarača prve klase.

“ U vreme kada je on bio angažovan na ovim prostorima i ja sam bio aktivno u diplomatiji. On je tada, iako je izgledao kao neko ko je fleksibilan, zapravo bio vrlo tvrd i nezgodan pregovarač. I u tome je bio jako uspešan“, navodi Đukić.

Šta izbor Hila govori

On u razgovoru za Nova.rs navodi da je reč o staroj gardi diplomata koje je ponovo aktivirao američki predsednik Džozef Bajden.

Kristofer Hil je poznavalac diplomatije a učestvovao je u svim važnijim događajima na ovim prostorima. Njegov izbor, kako kaže, nije neobičan.

“ Njemu ne treba uhodavanje. Poznaje odlično teren i logično je da nastavi tamo gde su stali, pre dolaska Donalda Trampa na čelo SAD“, navodi naš sagovornik.

Na pitanje da li sada slede dodatni pritisci, bivši diplomata ocenjuje da oni već postoje.

“ Pritisaka već ima. Ono što očekujem sad su konkretni potezi“, kaže Đukić.

Glavna tema je rešenje kosovskog pitanja. Da je u toku jačanje prisustva SAD u regionu pokazuje i uključivanje izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u dijalog Beograda i Prištine.

Godfri ljubitelj srpske kuhinje

Entoni Godfri postavljen je za ambasadora SAD u Srbiji 23. oktobra 2019. godine. Od njegovih dosadašnjih diplomatskih aktivnosti građani Srbije najviše su zapamtili obilaske restorana i fotografije obroka koji su mu se svideli, a koje je u početku na društvenim mrežama objavljivao gotovo svakodnevno.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare