Dobro došli u blog uživo portala Nova.rs posvećen akciji kosovske policije na severu Kosova i Metohije.

Šta znamo do sada:

-Specijalne jedinice kosovske policije upale su jutros u opštine na severu KiM u sklopu, kako su saopštili, akcije protiv šverca;

-Odmah po njihovom dolasku, Kosovskom Mitrovicom su odjeknule sirene za uzbunu, a građani su izašli na ulice;

-U akciji je, kako su preneli lokalni mediji, teško ranjen jedan Srbin, koji je upucan; Iz Kancelarije za Kosovo rekli su da ima „na desetine povređenih“;

-Dolazak u Rašku najavio je predsednik Aleksandar Vučić;

-Kosovska policija saopštila je da se u Kosovskoj Mitrovici sukobila sa „kriminalnim grupama“;

-Nakon nekoliko sati akcije, kosovske snage počele su povlačenje iz Mitrovice;

Ovim unosom zatvaramo blog uživo o događanjima u Kosovskoj Mitrovici.

15:00 Rakić: Kristalna noć u Mitrovici

Ministar u prištinskoj Vladi ispred Srpske liste, Goran Rakić, uporedio je akciju ROSU sa „kristalnom noći“:

„Ne znam koliko će ljudi biti (u Raškoj, pim. nov.), ako treba, doći će i 10, 15 hiljada ljudi, i mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. I ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak“, kazao je Rakić.

14:40 Vučić stigao u Rašku

14:00 U Rašku krenuli i ministar Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović

13:50 FOTO Sofronijević u teškom stanju

Srbin Srećko Sofronijević koji je ranjen danas tokom upada specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosovske Mitrovice, nalazi se u teškom stanju nakon operacije u kojoj mu je iz tela odstranjen metak kojim je upucan kod Zvečana.

Srećko Sofronijević Foto: Kosovo Online

Prema poslednjim informacijama, Sofronijević je posle operacije bio u stabilnom stanju.

13:30 Borelj: Neprihvatljivo

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel pozvao je da se hitno prestane sa nasiljem na severu Kosova.

“Jednostrana i nekordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju se raspraviti kroz dijalog u kojem posreduje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom“, objavio je na svom tviter nalogu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel.

13:20 Kosovka policija: Sukobili smo se sa kriminalnim grupama

Kosovska policija izdala je saopštenje u kom se navodi da situacija na severu KiM deeskalirala, a navodi se i da je uhapšeno osam osoba.

„Završena je policijska operacija  u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice. Povređeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim regionima policijska operacija prošla bez problema, u Severnoj Mitrovici  organizovano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prevoznim sredstvima, koristile gasne boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Kako se navodi, do sada je uhapšeno osam osoba:

R. K. (1957) kosovski / Albanac, muškarc iz Peći; A. K. (1979) kosovski/Albanac, muškarac iz regiona Prištine; M.N. (1990) kosovski/Albanac, muškarac iz regiona južne Mitrovice; I.Z. (1982) kosovski/Albanac, muškarac iz regiona južne Mitrovice; A.D. (1995) kosovski/Albanac, muškarca iz regiona južne Mitrovice; M. DŽ. (1958) kosovski/Bošnjak, muškarac iz severne regije Mitrovice; I. H. (1975) kosovski/Albanac, muškarac iz regiona severne Mitrovice; M. L. (1978) kosovski/Srbin, muškarac iz regiona Severne Mitrovice.

13:05 Ovo je Srbin ranjen u akciju ROSU

Srećko Sofronijević Foto: Facebook

12:50 Očevidac za Sputnjik: Na Srbe bojevom municijom

„Bilo je dramatično, strašno, ali uspeli smo da nateramo ROSU da se povuče. Dok su odlazili čula se i paljba, pucali su i bojevom municijom, video sam da je neko pao. Pre toga bacali su šok bombe, suzavac, ima naroda povređenog od šok bombi, upravo stiže Hitna pomoć“, ispričao je jedan od Srba koji su se okupili kod Zvečana, nakon što su jutros snage kosovske policije upale u taj grad, u toku akcije sprečavanja krijumčarenja.

Nova.rs objavila je i snimak trenutka u kom je Sofronijević ranjen.

12:37 Petković: Na desetine povređenih

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petrović rekao je u direktnom obraćanju iz Vlade Srbije da na Kosovu i Metohiji do sada ima na desetine povređenih Srba.

„Jutros u devet časova pod direktnim nalogom psihopate Aljbina Kurtija policajci iz južnog dela Kosovske Mitrovice zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, šok bombama, suzavcima, u oklopnim vozilima upali su ponovo na sever Kosova i Metohije, tačnije u Kosovsku Mitrovicu i u Zvečan“, rekao je, između ostalog, portparol Kancelarije za KiM Petar Petković.

Prema zvaničnim informacijama iz KBC Kosovska Mitrovica, kod njih je zbrinuto šestoro povređenih, među kojima je i ranjeni Srbin.

12:33 Kurti: Ne nasedajte

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je današnja akcija Kosovske policije bila usmerena protiv švercera u Prištini, Peći i u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

On je na svom Fejsbuku napisao da je Kosovska policija jutros pokrenula operaciju pretresa nekoliko lokacija u Peći, Prištini i Mitrovici, kao i da je ona proizvod koordinisane akcije policije i Tužilaštva, prenosi koha.

12:25 Makar jedan Srbin uhapšen u Zvečanu

Kosovska policija privela je Srbina u Zvečanu, javlja prištinski Indeks onlajn. Kako dodaje, privedena osoba je odvedena u policijsku stanicu na razgovor.

12:15 Poznat identitet ranjenog Srbina

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije Kosova otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

12:00 Vučić ide u Rašku, Brnabić „doziva“ NATO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, kasnije u toku dana razgovaraće sa Srbima u Raškoj, najavili su mediji. Istovremeno, premijerka Brtnabić se oglasila sa zahtevom prema NATO da reaguje na, kako je navedeno, akcije Aljbina Kurtija.

„Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“, navodi se u saopštenju premijerke.

11:45 Srbin upucan, bore mu se za život

Jedan Srbin je upucan u Zvečanu, i on se trenutno nalazi u teškom stanju, nezvanično saznaju mediji. 

„Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju“, rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

11:30 Počelo povlačenje policije Kosova, ali tenzije i dalje velike

10:45 Saopštenje kosovske policije: Akcija protiv švercera

Policija Kosova je saopštila da je u pitanju „realizovanja strateških ciljeva za prevenciju krivičnih dela, konkretnije beskompromisne borbe protiv krijumčarenja robe“. 

U saopštenju je navedeno da je „danas u ranim jutarnjim satima započelo sprovođenje policijske operacije koji obuhvata četiri regiona Kosova: Priština, Peć, Mitrovica Jug i Mitrovica Sever. Sve policijske radnje se sprovode u kordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, čijim nalozima se vrše kontrole i pretresi na raznim lokacijama kao što su kuće, lokali biznisa, skladišta robe itd“, piše RTK.

10:10 Zaplenjena roba široke potrošnje

Zaplena prehrambenih proizvoda na Kosovu Foto: Policija Kosova

Prema prvim informacijama, u akciji ROSU zaplenjena je roba široke proizvodnje, poput bezalkoholnih i alkoholnih pića, slatkiša…

9:45 Šok bombe i suzavac

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu. Kako javlja reporter Kosovo onlajna, situacije je izuzetno napeta.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

9:30 Akcija ROSU

Kako prenosi reporter Kosovo onlajn, u Severnoj Mitrovici je u toku akcija Kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu. Prema nezvaničnim saznanjima slična racija se trenutno odvija i u Zvečanu. Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka gde proveravaju carinske papire o nabavci lekova, a kako navode očevici upali su i u nekoliko radnji. Navodno, radi se o „akciji za sprečavanje krijumčarenja robe“, piše Kosovo onlajn.

Nakon što je počela akcija, u Severnoj Mitrovici neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu, a blokirana je raskrsnica koja se nalazi u blizini Tehničke škole.

Kako pokazuju snimci objavljeni na društvenim mrežama veliki broj građana izašao je na ulice.

Sajtu Kossev-a u ovom trenutku ne može da se pristupi, po svemu sudeći izgleda da je pao. Dok je sajt bio „onlajn“, na njemu je objavljeno da su i oklopna vozila specijalnih jedinica primetna u gradu, te da ih građani zasipaju kamenicama.

Slična akcija trenutno se odigrava i u Zvečanu.

BONUS VIDEO: Akcija kosovske policije i u Zvečanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare