Tomislav Žigmanov Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov ocenio je da saradnja Srbije i Hrvatske ne bi smela da ima alternativu.

Žigmanov je za RTV izrazio žaljenje što odnosi zvaničnog Beograda i Zagreba nisu na nivou odnosa koje Srbije ima sa Mađarskom, Severnom Makedonijom, Grčkom.

Upitan može li kao prvi Hrvat u istoriji u izvršnoj vlasti Srbije da popravi odnose dve države on je odgovori da bi to i učinio kada bi mogao.

Kazao je da je njegovo imanje za ministra bilo povod, nakon dužeg vremenskog perioda, da se u Srbiji i Hrvatskoj „posmatra kroz vizuru mogućeg ponovnog zajedničkog sedanja za sto“.

Naveo je i da u protekle dve godine nije bilo sastanaka i bilateralnog susreta na visokom nivou, te da bi voleo da njegovo imenovanje bilo povod da se susretnu ministri spoljnih poslova dve države.

„Naravno da iskazujem žaljenje što odnosi (Srbije) sa Hrvatskom nisu na razini kao što su sa Mađarskom, Severnom Makedonijom, Grčkom i drugim državama“, rekao je on.

Na konstataciju da nema već dugo godina „recepta za pacifikaciju“ odnosa zvaničnog Beograda i Zagreba, Žigmanov je odgovorio da ta saradnja „ne bi smela imati alternativu“.

Rekao je da je njegovo imenovanje za ministra „jeste pozitivno ocenjeno“, te negirao navode novinarke da je to u Zagrebu shvaćeno kao „taktički potez“ Aleksandra Vučića.

„Ne, već oni (u Hrvatskoj) to pozitivno cene i da je Srbija učinila jedan iskorak kada su u pitanju afirmacija ili integracija hrvatske nacionalne manjine“, rekao je on.

Žigmanov, zvaničnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) kazao je da DSHV sa predstavnicima vlasti srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ima odličnu saradnju.

Podsetio je i na potpisan sporazum DSHV i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj, Milorada Pupovca o saradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

„Stalno ističemo važnost vraćanja dve vlade u koloseke razgovora i rešavanja otvorenih pitanja, pri čemu tu nije samo položaj manjine već i ratno nasleđe, nestali, granice“, kazao je on.

***

BONUS VIDEO – Širom Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar