Foto: Promo/Index.hr, jutarnji.hr, dnevnik hr., slobodnadalmacija.hr

Jedna od glavnih današnjih tema u hrvatskim medijima jesu tenzije na Kosovu. Tamošnji portali pomno prate situaciju u srpskoj pokrajini i izveštavaju o svim dešavanjima poslednjih dana.

Portal Index.hr u tekstu koji nosi naslov „Srbi na Kosovu napali policiju. „Naoružani specijalci su poskidali srpske zastave“`, piše kako su srpski demonstranti na severu Kosova drugi dan zaredom blokirali glavne puteve nakon razmene vatre sa policijom tokom noći i nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Dodaje se da je Euleks, misija Evropske unije zadužena za patroliranje na severu Kosova, saopštila da su demonstranti juče uveče napali patrolu oklopnih vozila.

Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Index.hr navodi i da su najnoviji protesti izazvani su hapšenjem u subotu bivšeg policajca koji je bio deo egzodusa Srba iz policije prošlog meseca, nakon što je Priština saopštila da će primeniti zakon koji od Srba zahteva da uklone stare registarske tablice koje datiraju iz vremena pre kosovske nezavisnost.

U daljem delu teksta navodi da su na patrolu Euleksa tokom jučerašnjeg dana bačene šok – bombe, a u jednom delu teksta citirajući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija Srbe naziva „maskiranim kriminalcima“.

Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

O događajima sa severa Kosova pisao je i Jutarnji list, koji u tekstu pod naslovom „Naoružani kosovski specijalci su upali i poskidali srpske zastave. Kurti želi izazvati rat!“ analizira tenzije uzimajući u obzir navode obe strane.

U prvom delu teksta pozivajući se na pisanje RTS-a navodi da su pripadnici kosovske specijalne policije Rosu „punim naoružanjem i oklopnim vozilima upali u objekat velike brane na jezeru Gazivode, isterali stražu i srušili srpske zastave koje se tamo nalaze. U daljem delu teksta navode se izjave direktora Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, srpskog predsednika Aleksandra Vučiča, Kurtija, kao i saopštenja Euleksa.

Dnevnik.hr u tekstu „Šok bombe i razmena vatre s policijom: Nakon burne noći Srbi na Kosovu blokirali puteve“ taksativno navodi dešavanja sa severa Kosova, takođe ističući izjave zvaničnika obe strane.

Kosovo police officers patrol in ethnically mixed area in North Mitrovica

Gotovo identičan tekst nalazi se na portalu Slobodna Dalmacija pod naslovom „Opet vri na Kosovu: Srbi blokirali puteve, pucalo se na policiju, a na izvidničku patrolu bačena šok bomba. Kosovari uzvratili skidanjem srpskih zastava“.

Podsetimo, blokade puteva organizovali su Srbi sa severa Kosova posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a kosovska policija saopštila je da su Brnjak i Jarinje privremeno zatvoreni iz predostrožnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja kazao je u subotu da je Pantić uhapšen jer je „organizovao teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije na severu zemlje“.

Kosovska Mitrovica Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, a predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je postignut dogovor da se izbori u četiri opštine na severu Kosova odlože za april 2023. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (Kfor) oko povratka određenog broja srpskih vojnika i policajaca na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Pročitajte još:

Tenzije se nisu smirile ni danas, kada su pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode.

Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga sa objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Nakon incidenta oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je o svemu tome obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.