Foto: N1

Đorđe Bojović, savetnik za Zapadni Balkan Evropskog parlamenta, meta je kampanje na društvenim mrežama, koja, sudeći prema nazivima profila, uglavnom dolazi sa prostora Kosova, i gde se tvrdi kako "Bojović utiče na stav Viole fon Kramon o ovoj teritoriji".

Društvenom mrežom X šeruje se snimak na kome Bojović kaže kako se „pravi greška kada se zločini počinjeni na Kosovu nazivaju genocidom, a da ni Račak ni drugi zločini nisu bili genocid“.

Snimak, star skoro deceniju, tu se prekida i kontekst nije poznat, prenosi N1.

Na kampanju koja je protiv njega pokrenuta na društvenim mrežama reagovala je i Inicijativa mladih za ljudska prava, na čijem je događaju snimljen ovaj video.

„U svetlu zloupotrebe video snimka nastalog početkom 2015. godine, tokom našeg programa razmene ‘Ovo je Kosovo’, a koji je targetirao jednog od učesnika programa, Đorđa Bojovića, osećamo potrebu da se ovom pitanju posvetimo“, naveli su oni.

Dodali su:

„Duboko verujemo da mladi ljudi imaju pravo da postavljaju pitanja koja ih zanimaju, da izraze svoje stavove i da dovode u pitanje dominantne narative koje nameću političke elite. Njihova uloga u suočavanju sa prošlošću je i da izgrade demokratske navike i kulturu koja je inkluzivna i omogućava dijalog uz poštovanje žrtava. Svi mladi koji učestvuju u našim programima imaju pravo da se uključe u debate sa zainteresovanim stranama i postavljaju pitanja“, objasnili su oni.

Kao YIHR mreža stoje uz svog bivšeg kolegu i aktivistu Đorđa Bojovića koji je bio deo Inicijative mladih za ljudska prava, istakli su.

„Čvrsto verujemo da su takvi napadi pogrešni, štetni i da ih ne treba tolerisati. YIHR će uvek stajati uz mlade ljude koji su bili deo našeg programa, postavljati teška pitanja i upuštati se u debate sa političarima i institucijama. Nijedna zlonamerna kampanja ne može da zaustavi dijalog u regionu. Uvek ćemo se suprotstaviti svakom sličnom pokušaju, kao što smo i radili proteklih dvadeset godina“, zaključili su oni.

BONUS VIDEO: Džihić: BiH i Kosovo su neuralgične tačke Zapadnog Balkana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar