Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je od savetnika Emanuela Makrona i Olafa Šolca dobio “papir” o Kosovu koji je odbio da primi i rekao da se pojedine njegove stavke poklapaju sa onim šta piše u dokumentu koji su objavili albanski mediji. Prema nacrtu tog sporazuma, kako je objavljeno, Srbija bi prihvatila realnost Kosova kao nezavisne države, dok bi međusobno priznanje usledilo u kasnijoj fazi, hipotetički za 10 godina.

Evropski posrednik Miroslav Lajčak i savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca – Emanuel Bon i Jens Pletner, očigledno užurbano rade na sporazumu o normalizaciji odnosa koji bi mogao da bude potpisan do polovine sledeće godine. Da mu je ponuđen jedan papir i da je odbio da ga primi, potvrdio je Aleksandar Vučić.

On ipak nije isključio mogućnost da će ga preuzeti. Upitan da li će to učiniti, Vučić je rekao:

“Još ne mogu, glava me boli”.

On je potvrdio da se neke njegove stavke poklapaju sa onim što je objavljeno u albanskim medijima, ali autentičnost dokumenta nije mogao u celosti da potvrdi.

“Ne mogu da kažem da sam četiri stranice mogao da zapamtim posle petnaestominutnog čitanja”, rekao je Vučić.

“Albanien post” objavio je okvir sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, čije je potpisivanje predviđeno do sredine 2023. U prvoj fazi, Srbija ne bi priznala nezavisno Kosovo, već bi to prihvatila kao realnost. Sporazum o međusobnom priznanju našao bi se na dnevnom redu deceniju kasnije, kada bude razmatrano članstvo u EU.

Šta Priština gubi?

Nacrt sporazuma o normalizaciji predviđa i da Srbija ne blokira Prištinu u međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije, a njegovo prihvatanje značilo bi “ogromnu finansijsku i ekonomsku pomoć” za Srbiju. Ukoliko ga Beograd odbije, usledila bi “ekonomska i finansijska izolacija”, ali bi navodno i pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo to učinile.

I Priština bi bila suočena sa kaznom, mada iz teksta koji je objavljen nije jasno šta bi prištinske vlasti potpisivanjem sporazuma izgubile, jer se u njemu ne pominje ni formiranje Zajednice srpskih opština. To, međutim, ne znači da se taj zahtev prethodno neće naći pred Aljbinom Kurtijem.

Šta misle o ovom sporazumu pokušali smo da saznamo i u opoziciji. U SSP nisu želeli da ga komentarišu, a nismo dobili komentar ni u DS.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nebojša Zelenović, jedan od lidera stranke Zajedno, navodi da nije imao uvid u bilo kakav dokument koji bi bio nacrt rešenja za KiM, a koji bi sigurno bio autentičan.

„Tekst koji je objavljen u albanskim novinama gotovo da nije moguće da je diplomatski dokument, zbog načina na koji je napisan. Ponoviću stvar koju sam više puta rekao – vreme ne radi za Srbiju i potrebno je što pre otpočeti proces strateških dogovora sa Zapadom o našem strateškom viđenju regiona Zapadnog Balkana“, zaključuje Zelenović.

Sa druge strane, Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, ističe u izjavi za “Novu” da je predsednik Vučić o tom dokumentu trebalo da izvesti Narodnu skupštinu.

Stefan Jovanović, Miroslav Aleksić, Ivana Parlić, Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“NS je iznela jasan stav da Republika Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo tzv. „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama. Vidimo da se to sad pojavljuje i ovom najnovijem dokumentu. Na Srbiju će biti nastavljeni pritisci, te je stoga potrebno učvrstiti poziciju Srbije i poslati pisma Rusiji i Kini, sa molbom da te zemlje, kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva tzv. ‘Kosova’ u Ujedinjenim nacijama. To treba uraditi hitno i bez odlaganja”, kaže Jovanović.

Da se ovakav tekst okvirnog sporazuma mogao očekivati, smatra Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Goran Bogdanović Foto: N1

“Ako vi prihvatite realnost na Kosovu, niko ne može da tvrdi da time niste eksplicitno i implicitno priznali nezavisnost, samo što to niste formalno – pravno učinili. Takvu odluku donose vlade i skupštine. Sa drudge strane, nije jasno koji ustupak Priština treba da napravi, sem u nekoj fazi da da autonomiju za sever Kosova. Ali i to je nejasno”, navodi Bogdanović za “Novu”.

Upitan da li bi takav tekst srpske vlasti mogle da prihvate, on kaže da ako smo prihvatili Briselski sporazum, ako smo prihvatili ustavno – pravni poredak Kosova, ako smo sve institucije države prepustili Kosovu… ne vidi razlog zbog čega Vučić taj dokument ne bi potpisao.

“Mene ne bi iznenadilo da to Vučić prihvati. I to će vreme pokazati. Ako prihvatiti sve one atribute državnosti, koje su proistekle iz Briselskog sporazuma, ne vidim razlog zbog čega Vučić ne bi ovo uradio”, zaključuje Bogdanović.

BONUS VIDEO Nova otpriznavanja Kosova – kec iz rukava ili blef Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar